Gradska galerija

Izložba “Brodarica” Margarete Peršić stigla u Crikvenicu

Robert Šimonović

Foto Grad Crikvenica

Foto Grad Crikvenica

Poezija koju je umjetnička duša pretočila u boju i oblik



Inspirativna likovna radionica »Putovanje kistom« pod vodstvom Margarete Peršić održana je u Memorijalnom ateljeu Zvonka Cara u Crikvenici.


Polaznici radionice dobili su kreativan zadatak pretočiti poeziju u boju i oblik, a radionica se pokazala kao savršen uvod u otvorenje samostalne izložbe »Brodarica«, autorice Margarete Peršić.


Neobična audio-vizualna izložba otvorena je u Gradskoj galeriji Crikvenica, u potpunosti transformiravši izložbeni prostor Galerije.




Izložba je privukla velik broj posjetitelja, a u sklopu otvorenja održana je i promocija »Zbirke slikopisa« Margarete Peršić koja sadržajem i tematikom, ali i načinom oblikovanja predstavlja prirodni nastavak same izložbe.


Ravnateljica Centra za kulturu »Dr. Ivan Kostrenčić« Andrea Car Avdagić izrazila je zadovoljstvo što je izložba »Brodarica« na svom proputovanju Hrvatskom upriličena i u Crikvenici, dok je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol opisala Margaretu Peršić kao posebnu umjetničku dušu koja istovremeno djeluje kao ilustratorica, lutkarica i pripovjedačica.


Kustosica Švec Španjol kazala je kako je rad Margarete Peršić, neovisno o umjetničkom području u kojem djeluje, direktan izraz i odraz nje same.


– Kad volimo, najviše postojimo, kad stvaramo, još stvarnije postojimo. Misli su to i nit vodilja Margarete Peršić prilikom oblikovanja zbirke poezije pretočene u stvarni prostor.


Naime, »Brodarica« utjelovljuje ideju gesamtkunstwerka. Polazište je poezija praćena glazbom, mirisima i okusima prirode. Ona se opredmećuje u ilustraciji, slici i skulpturi.


Suzvučje različitih tehnika i medija transformira izložbeni prostor te poziva posjetitelja da iskusi novi, a opet tako davno spoznati svijet, istaknula je Švec Španjol.


Službeno otvorenje izložbe uveličano je naizmjeničnim čitanjem poezije Margarete Peršić iz »Zbirke slikopisa« te izvedbom autorskih pjesama jedne od najcjenjenijih hrvatskih kantautorica mlađe generacije, Nine Romić.


Izložba ostaje otvorena do 17. rujna i može se razgledati svakodnevno, od 10 do 13 i od 18 do 22 sata.