Izložba "U bijelom"

Iza rapske slikarice Ankice Ribarević pola je stoljeća rada. Već 50 ljeta svjetlom i koloritom kontra “škurine” u životu

Maloj proslavi umjetnosti uvelike su doprinijeli slikaričini prijatelji pa je tako, zaodjenuto bjelinom okupljenog mnoštva ispred crkve sv. Katarine, uz kasni zalazak ljetnog sunca, slikarstvo na trenutak uvodni ples prepustilo glazbi i pjesništvuOtvaranjem izložbe »U bijelom«, realizirane u suorganizaciji s Gradom Rabom i Pučkim otvorenim učilištem Rab, rapska slikarica Ankica Ribarević obilježila je prošle nedjelje i 50 godina svojeg umjetničkog rada.


Maloj proslavi umjetnosti uvelike su doprinijeli dragi prijatelji Ankice Ribarević pa je tako, zaodjenuto bjelinom okupljenog mnoštva ispred crkve sv. Katarine, uz kasni zalazak ljetnog sunca, slikarstvo na trenutak uvodni ples prepustilo glazbi i pjesništvu.


Nakon toplih riječi i stihova rapskog čakavskog pjesnika Josipa Fafanđela, uslijedile su i recitacije Slavice Lončarić Đugum i Željka Perana, a sve je bilo ugodno garnirano muziciranjem Borisa Kazije na gitari i Anđelka Brne na mihu.


Dress code za goste
– Ankica je, kao što ste čuli i vidjeli, svoju izložbu nazvala ‘U bijelom’…, bunilo me je to pa sam je nazvao telefonom. Rekla mi je: ‘Da, u bijelom’, ‘Ali zašto?’, pitao sam. Bila je kratka i jasna: ‘Zato što ne volim tminu, ne volim mrak i crninu, ne volim škurinu u životu.


Volim sve što je živo i svijetlo, volim bjelinu’, a onda je uslijedila i njezina skromna želja da se i mi kao gosti odjenemo u bijelo. Tu njenu želju shvatio sam suptilno, gotovo pjesnički, kao maleni prilog sviju nas nastojanju da svijet živi u miru, da izagnamo tminu, da živimo kao ljudi, da volimo svjetlo, ljepotu i bonacu, kazao je Josip Fafanđel.Svima koji su došli na otvorenje izložbe od srca je zahvalila i sama umjetnica:


– Osjećam radost, jedno pozitivno uzbuđenje i jako mi je drago da ste svi večeras ovdje, jer vi činite ovu izložbu. Želja mi je bila da se nekako sastanemo, da isprepletemo i ovaj prostor, ljubav, Rab i sve dobre misli koje donosimo sa sobom, a ja sam vam samo pružila poticaj – vi ste učinili sve ostalo, poručila je Ribarević.


Osobna posveta životu


Čestitavši rapskoj slikarici 50 godina njezinog umjetničkog rada, izložbu »U bijelom« otvorila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić.


– Izloženi radovi Ankice Ribarević njezina su osobna posveta životu, prijateljima koji ju okružuju i naposljetku gradu i otoku koji su njezin dom i kojem kroz posebnu umjetničku emociju »vraća« svu pruženu ljubav.


Ispreplitanje otočnih ljepota i prepoznatljivih motiva s Ankičinim vedrim duhom i specifičnim stilom, rezultira umjetninama koje ostaju trajnom rapskom baštinom iznimne vrijednosti, a ona upravo svome gradu želi ostaviti trag osobnog stvaralaštva, rekla je Ribarić.


Rapski zvonici kao bezvremenski astronauti


U tekstu kataloga ove izložbe kojeg potpisuje Matilda Marelja, stoji zapisano i ovo: »U svojevrsnoj golemoj realizaciji Murtićevog Čarobnog mediteranskog vrta biva naša slikarica i kao djevojčica zagledana kroz svoj kaleidoskop, radosno nam prenosi svoje iskreno iskustvo otoka.


Ukotvena u zemlju, boje i mirise otoka i zaronjena u more, daruje nam intenzivne kolorite i kadrove svog staništa i morskih raspoloženja, nudeći vječnu svježinu osmatranja istog. Vedrina uvijek ima veliku dimenziju – beskraj, a dimenzija beskraja i bezvremenost je ono što nam slikarica ustrajno prenosi.


Njeni rapski zvonici tako lebde poput otmjenih bezvremenskih astronauta, svojevrsna nijema družina okovana u svom prostoru vječnosti.«