Humanitarna izložba

Tradicionalne lutke starih Slavena stižu u Zagreb; zatim će biti poklonjene malim pacijentima u Klaićevoj 

P. N.

Izložba tradicionalnih lutaka „Zlatna nit“ održat će se u galeriji Crta Centra za kulturu i informacije Maksimir, na adresi Švarcova 18. Otvorenje je u srijedu 8. prosinca 2021. u 19 sati



 


 


 




 


Kuvatka, Bereginja, Krupenička, Travnica, Nerazličniki i i ostale tradicionalne lutke starih Slavena stižu u Zagreb! Izložba tradicionalnih lutaka „Zlatna nit“ održat će se u galeriji Crta Centra za kulturu i informacije Maksimir, na adresi Švarcova 18. Otvorenje je u srijedu 8. prosinca 2021. u 19 sati.


Tradicionalne tekstilne lutke po drevnoj su tehnologiji izradile korisnice radionice „Zlatna nit“ Centra za kulturu i informacije Maksimir. Lutke koje će posjetitelji moći razgledati u galerijskom prostoru Centra nisu tek obične igračke, već predstavljaju baštinu, povijest i tradiciju drevnih Slavena. 


Svaki element veza na tradicionalnoj nošnji lutaka puno je više od običnog ukrasa te putem vješto usklađenih simbola ima i duboko sakralno značenje. Lutke koje su nekoć davno žene izrađivale za sebe i svoje obitelji postale su amajlije koje privlače blagostanje, sreću i zdravlje u dom te njega i ukućane čuvaju od zala.


Lutke, koje su i danas prisutne u kućama mnogih slavenskih naroda prate njihove vlasnike kroz sve životne događaje, a neprekidna Zlatna nit satkana iz povijesti povezuje slavnu prošlost drevnih Slavena sa sadašnjošću. 


Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti i lutku koju je izradila Galina Veličko, voditeljica radionica „Zlatna nit“, a koja je osvojila visoku nagradu na 13. međunarodnom etno forumu Sibirskije besedi („Sibirski razgovori) i 13. međunarodnom natjecanju Bereginja u organizaciji Ministarstva obrazovanja Altajskog kraja uz potporu guvernera i Vlade Altajskog kraja, Centra obitelji i tradicije „Lad“ te Altajskog instituta za umjetnost.


Nakon završetka izložbe, lutke će biti uručene malim pacijentima Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj.


 


Ulaz na izložbu je slobodan, uz obvezno predočenje COVID potvrde. Izložba se može razgledati do 13. prosinca 2021. godine.