Priznata grafičarka

“Goranska”: Grafička mapa Maje S. Franković predstavljena u Lokvama

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Grafička mapa predstavljena je u Društveno-kulturnom centru "Picirku", novom lokvarskom prostoru za kulturu i povijest



“Goranska”, grafička mapa ugledne i međunarodno priznate hrvatske grafičarke Maje S. Franković, predstavljena je danas u Lokvama u Društveno-kulturnom centru “Picirku”, novom lokvarskom prostoru za kulturu i povijest, prostoru koji još nije službeno otvoren, ali je “pretpremijera” bila vrlo kvalitetna jer je autorica ne samo znano ime, već se i potrudila napraviti vrlo kvalitetnu grafičku mapu.


Autorica riječke grafičke škole


Istaknula je to predstavljajući je i povjesničarka umjetnosti Ana Petković Basletić napomenuvši kako je riječ o autorici koja je na hrvatskoj grafičkoj sceni nazočna od 1981. godine i to kao autorica i oblikovateljica poznate riječke grafičke škole.





– Njena nova mapa nazvana “Goranska” daje uvid u njen pristup stvaralaštvu pri čemu je u ovom slučaju inspiracija prirodom u kojoj su radovi nastali očigledna, a zaigrane kompozicije njenih grafika na granici su apstrakcije.


Pri tom je drvo kao poseban motiv iz prirode u kojoj je stvarala naglasila i kroz tehniku jer je za realizaciju koristila drvorez pa se i time svi radovi ove grafičke mape povezuju s prostorom Gorskog kotara u kojem su i nastali – rekla je Ana Petković Basletić, a sama autorica rekla je kako je mapa nastala lani na drugom sazivu grafičke radionice kao zasebnog dijela Goranske kiparske radionice


Sazrelo vrijeme za prezentaciju


– Već tada smo javnosti predstavili izrađene grafičke listove, ali mapa nije bila u potpunosti gotova, nije bila opremljena, nije bilo omota i pratećih tekstova.


Sad sve to imamo i vrijeme je za njenu prezentaciju kroz izložbu. Mapu sam radila u Kući čuvara brane što je bilo izuzetno stimulativno i inspirativno pa su stvorene grafike itekako vezane uz prirodu u okviru koje su i nastale.


Sastavljena je od šest listova i izrađena je u deset primjeraka, a uz njih u ovom novom prostoru izloženo je još deset mojih radova većeg formata – rekla je Maja S. Franković.



Nazočne je u ime Goranske kiparske radionice pozdravio i Milutin Burić, predsjednik GKR, istaknuvši kako je od počeka sedamdesetih i prvih dana rada i postojanja GKR grafika bila “u igri” jer se od početka zagovarala ideja rada u tehnici drvoreza –


No, uvijek je nešto nedostajalo, a pred nekoliko godina s grafikom se počelo raditi u mrkopaljskoj Školi mira.


U to je bila uključena i Tihana Karlović Gržanić koja je puno učinila radeći s djecom iz raznih škola pa se tom prenijelo i na GKR. 2018. godine počeli smo s radionicama za osnovce, potom i za odrasle da bismo 2021. godine održali prvi saziv grafičke radionice u okviru GKR – rekao je Burić.


GKR zaslužila ovakav prostor


Načelnik Lokava Toni Štimac izrazio je zadovoljstvo “predotvaranjem” prostora koje je Općina Lokve namijenila radu Goranske kiparske radionice – GKR je znatno ranije zaslužila ovakav prostor za rad.


Riječ je o sedam prostorija u podrumskom dijelu bivše učiteljske zgrade koju Lokvarci zovu Picirk. Tri prostorije služit će kao izložbeni prostor, četiri za rad, a u dvorištu iza zgrade također će se moći raditi.


Uz sve to u ovom prostoru bit će smještene i makete svih dosadašnjih u GKR napravljenih skulptura što znači da GKR napokon dobija svoj dom – rekao je Štimac najavivši kako će Društveno-kulturni centar “Picirk” koji će uz prostor za GKR nuditi i niz drugih sadržaja (etnografska zbirka, muzej žaba, prostor za filmove i književnost vezane uz Lokve…) biti otvoren 15. lipnja ove godine.


Tiskane ručno u Lokvama i Rijeci


Grafike mape “Goranska” su tiskane ručno u tehnici drvoreza i pomoću preše u tehnici dubokog tiska uljenim bojama, na 150 g/m2 Hahnemühle papiru, formata 275 x 395 mm.


Grafike su otisnule Maja S. Franković i Tihana Karlović u ljetnom ateljeu GKR u Lokvama i Maja S. Franković u ateljeu autorice u Rijeci.


Tihana Karlović, voditeljica grafičkog dijela GKR, izrazila je zadovoljstvo predstavljanjem mape napomenuvši kako se nada nastavku suradnje s GKR, tim više što sada napokon postoji prostor za rad i za izlaganje što znači da umjetnici mogu ovamo dolaziti i raditi tijekom cijele godine.