76. izdanje

Godišnja izložba članova HDLU-a Rijeka ove godine na dvije lokacije s 59 izlagača

Ervin Pavleković

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC

Predsjednik Upravnog odbora HDLU-a Rijeka Damir Šegota kazao je kako je u ovo vrijeme poklona i darivanja HDLU odlučio gradu Rijeci vizualno pokloniti ovu izložbu uz velik broj izlagača



Već tradicionalno, sada 76. godinu zaredom, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka večeras je otvorilo Godišnju izložbu svojih članova, uz 59 izlagača, ove godine prvi puta na dvije lokacije – u Galeriji „Klović“ i u Galeriji „Kortil“.


Uz izložbu, dodijeljene su i nagrade te pohvale za rad.





Ravnatelj HKD-a Edvin Liverić istaknuo je kako mu je drago što je uspostavljena suradnje s HLDU-om Rijeka, a u sklopu te suradnje po izboru Programskog savjeta Galerije „Kortil“ nagradu, ekskluzivno pravo na samostalnu izložbu u toj galeriji tijekom iduće godine, dobili su Andrej Kurtin i Želimir Hladnik.



Predsjednik Upravnog odbora HDLU-a Rijeka Damir Šegota kazao je kako je u ovo vrijeme poklona i darivanja HDLU odlučio gradu Rijeci vizualno pokloniti ovu izložbu uz velik broj izlagača.


U nastavku je dodijelio nagrade – posebno priznanje HDLU-a koje je pripalo Alenu Šimokoviću, Carry Lee Hent i Barbari Cetin koja je uz priznanje dobila i Godišnju nagradu HDLU-a Rijeka koja uključuje pravo na samostalnu izložbu u Galeriji „Juraj Klović“ tijekom sljedeće godine.


 


Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar uvodno je kazao kako Grad Rijeka podupire HDLU i osvrnuo se na kulturne događaje ovoga tjedna, točnije izložbe otvorene u Galeriji Principij, u Muzeju grada Rijeke, Fotokluba Color i Društva arhitekata Rijeka, te je ustvrdio da „je nešto dobro u zraku“, a dvije novootvorene skupne izložbe fotografa, one Fotokluba Rijeka i Fotokluba Color pokazuju potrebu za prostorom, kao i to da stvaranja u gradu ima. Dodao je i da se kao zajednica svi skupa, s obzirom na sve recentne kulturne događaje, borimo za nekakav normalan i dinamičan život.


 


Za ovogodišnju izložbu svoje je radove poslalo 58 umjetnika, a radovi svih članova HDLU-a koji su se prijavili odabrani su za izložbu. Selekciju i postav izložbe napravili su članovi Umjetničkog savjeta, likovni umjetnici Silvija Đolonga, Izabela Peculić Stančić, Luisa Ritoša i Istog Duško Žorž.


Kako navode iz HDLU-a, posebnost ovogodišnje izložbe je u dominaciji slikarstva, ali i fotografskih radova koji proširuju ovaj medij konceptualnim, novomedijskim karakteristikama. Složeni pluralizam proizlazi iz različitosti umjetnika, iz njih samih, njihovih pogleda, doživljaja, osjećaja, težnji, umijeća i preferenca, a rezultira posebnostima, originalnim i zanimljivim umjetničkim djelima. Ova je izložba, dakle, različitosti, koncipirana u spoju u kojem je cilj predstavljanje svakog rada i svakog umjetnika. Rezultat je heterogen, različit, zaigran, ostvaren i u suprotnostima, ali i u skladu jer svaki je rad djelo za sebe i kao takvo predstavlja umjetnika koji ga potpisuje, svjedočeći tako vrijednosti njegovog rada i umjetničke prakse u cjelini. Najboljim autorima dodjeljuju se svake godine dvije nagrade – Godišnja nagrada HDLU-a Rijeka i Nagrada Galerije Kortil. Sudjelovanjem na ovoj skupnoj godišnjoj izložbi umjetnici potvrđuju potrebu postojanja i djelovanja profesionalne likovne udruge, podržavajući struku potvrđuju svoj rad i prisutnost u kulturnom životu grada Rijeke.


Na „Godišnjoj izložbi“ HDLU-a svoje radove izlažu: Barbara Argentin Štiglić, Dragutin Barac, Fanita Barčot Nikolac, Domagoj Barić, Luciano Bibulić,Vedran Bišić, Borislav Božić, Barbara Cetina, Jelena Cetinja Vukelić, Lea Čeč , Dunja Demartini, Dragan Karlo Došen, Dražen Filipović Pegla, Gea Golović, Silvija Golja, Mirta Grandić, Edi Gustin, Carry Lee Hent, Želimir Hladnik, Jadranka Hodanić, Anton Horvatović, Šojat Hrćan Ana, Saša Jantolek, Dario Jurjević, Boris Kačić, Dubravka Kanjski, Kristina Kinkela Valčić, Amina Vizintin Konate, Silvana Konjevoda, Branko Jani Kukurin, Andrej Kurtin, Morena Kvaternik, Nina Lekić, Anđelko Lerga, Mirjana Marušić Gorska, Tatjana Masterl, Eda Mihovilić, Miomir Milošević, Ivica Nikolac, Bruno Paladin, Želimir Pavić, Tanja Pečanić, Zvonimir Pliskovac, Marinka Premuš, Luisa Ritoša, Boris Roce, Vedran Ružić, Silvija Golja, Sunčana Simichen, Mirna Sišul, Yasna Skorup Krneta, Melita Sorola Staničić, Darija Stipanić, Alen Šimoković, Svjetlana Šalić, Boris Toman, Aleksandar Tomulić, Ema Turina, Amina Vizintin Konate, Nevena Živić, Istog Duško Žorž.