Izložba u Kortilu

“Glowing Globe” propituje etiku i estetiku u postdigitalnoj umjetnosti

Ervin Pavleković

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

Glowing Globe je bila, jest i bit će izuzetno zanimljiva zato što otvara nova područja istraživanja, područja u kojima je eksperiment u umjetnosti jako prisutan, područja u kojima se umjetnost obilježava, tangira i dotiče različitih znanosti, rekla je Todorović



Novo, četvrto, izdanje izložbe “Glowing Globe” i ove se godine održava u suradnji Galerije Kortil i APURI – Centra za inovativne medije. Podnaslova “Ethics and Aesthetics in Postdigital Art”, ovogodišnja izložba propituje etiku i estetiku u postdigitalnoj umjetnosti, odnosno uvjetovanost vizualnog i estetskog onim etičkim.

Foto galerija: Izložba Glowing Globe u Kortilu Foto: Ana Križanec



Kako je kazala voditeljica Galerije Kortila, Jolanda Todorović, naša je kugla (op.a. planet), užarenija no ikad, mnogo više nego što je bila kad je Glowing Globe izložba imala svoje prvo izdanje. Sama izložba je, istaknula je, izuzetno zanimljiva u kontekstu cjelogodišnjeg programa Galerije Kortil.


– Glowing Globe je bila, jest i bit će izuzetno zanimljiva zato što otvara nova područja istraživanja, područja u kojima je eksperiment u umjetnosti jako prisutan, područja u kojima se umjetnost obilježava, tangira i dotiče različitih znanosti. Međutim, možda od svega ponajviše jer koristi suvremenu tehnologiju i inovativne medije kojima nas svi umjetnici, kojima se u njima kroz ovu izložbu bave i u svojem umjetničkom radu inače bave, zapravo približavaju budućnost i čine nam tu budućnost sve ubrzanijom, kazala je Todorović dodajući da mnogi od umjetnika koji su prijašnjih godina izlagali u sklopu Glowing Globe izložbe žive zapravo onu budućnost koju su zazivali.




Kustosica Ingeborg Fülepp ocijenila je kako je Galerija Kortil pogodan prostor za medijske radove, jer umjetnost može biti primamljivija i može se više osjećati. Na kraju, svaka umjetnost, prema njoj, je neka vrsta tajne koju svatko za sebe, i na svoj način, treba otkrivati.


Pandemija koronavirusa izazvala je razne druge procese vezane za razvoj i korištenje digitalne tehnologije koji su postali vidljivi i primjenjivi u praksi. U tim i takvim okolnostima postavlja se pitanje važnosti i postojanja etike u digitalnoj tehnologiji, kao i odnosa etike i estetike u postidigitalnoj umjetnosti; je li ono estetski i vizualno dopadljivo ujedno i etički napravljeno, tako da poštuje određene etičke norme. Ovogodišnja izložba Glowing Globe pokušat će, dakle, odgovoriti na pitanja što znači etički pristup u umjetničkom djelu i kako se odražava u odnosu na estetiku u postdigitalnoj umjetnosti.


Glowing Globe je međunarodna manifestacija koja se ove godine održava četvrti put, a program je inovativan i edukativan jer se bavi istraživanjem i razumijevanjem pojmova i fenomena (post)digitalne culture, što je posebno aktualno za suvremenost općenito, umjetnost i društvo. Uz izložbu u Kortilu, održat će se i simpozij u Akvariju Sveučilišta u Rijeci, 13. Listopada od 10 do 16 sati, projekcije i performansi u Astronomskom centru Rijeka, 13. listopada u 20 sati, te okrugli stol na Akademiji primijenjenih umjetnosti, 14. Listopada.


Manifestacija se organizira uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Rijeke, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu, Francuskim institutom Croatia u Zagrebu, Ministarstvom kulture RS, koprodukcijom Aksioma – Institut za suvremenu umjetnost Ljubljana, Astronomskim centrom Rijeka i drugima.


Kustosice izložbe su Ingeborg Fülepp i Dijana Protić, a svoje radove izlažu umjetnici Nika Oblak & Primož Novak, Markus Hanakam & Roswitha Schuller, Filip Borelli, Mario MU, Anastasia Marčelja i Rivka Rinn. Izložba ostaje otvorena do 29. listopada, a može se pogledati radnim danom od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati uz slobodan ulaz.