Muzej Grada Rijeke

“Galeb” je puno više od ploveće rezidencije. Izložba “Školski brod” krije jako zanimljivu priču

Davor Mandić

Ustaljeno fokusiranje priče o brodu na njegovu ulogu ploveće predsjedničke rezidencije u doba Jugoslavije ostavlja u drugom planu sve ostale aspekte njegove biografije, kažu u MuzejuRIJEKA – Izložba »Školski brod« može se pogledati u Palači šećera Muzeja grada Rijeke od 1. prosinca, a njezin, kako kažu u Muzeju, zagonetni naslov, krije priču o »Galebu«.


– Zašto se u naslovu izložbe tako postupilo, ne spominjući ime broda? Ustaljeno fokusiranje priče o brodu na njegovu ulogu ploveće predsjedničke rezidencije u doba Jugoslavije ostavlja u drugom planu sve ostale aspekte njegove biografije. To nije dobro za stjecanje cjelovita uvida u brodsku biografiju, još manje za protagoniste svih, nazovimo ih tako, nerezidencijalnih sastavnica brodskog života. Pod tim drugim u ovom slučaju mislimo na brojne mlade mornare koji su se na tom brodu Jugoslavenske ratne mornarice učili pomorskim vještinama – kaže se u najavi izložbe, uz napomenu da zbog toga izložba govori o »Galebu« kao plovećem učilištu za polaznike jugoslavenskih vojnopomorskih škola, što je postao nakon poratnog vađenja s dna riječke luke i obnove u pulskom brodogradilištu Uljanik.


»Galeb« je na svoje prvo školsko putovanje zaplovio u lipnju i srpnju 1953. godine. Tada je pristajao u lukama Francuske, Španjolske, Maroka, Sirije, Grčke i Turske. Program školovanja budućih časnika ratne mornarice bio je sadržajan i raznovrstan, napominju u Muzeju grada.
– Osim teorijskog, imao je praktični dio koji je uključivao školska putovanja brodom. »Galeb« je zato svake godine u ljetnim mjesecima postajao ploveći fakultet. Na njegovim palubama i zapovjednom mostu, u kabinama, učionicama i strojarnici, brojni naraštaji časnika praktično su provjeravali naučeno teorijsko gradivo i pripremali se za odgovorne pomorske dužnosti. Osposobljavanje pitomaca zahtijevalo je posebnu izdržljivost te gotovo cjelodnevno učenje. Na brodu im je bilo dostupno sve potrebno za usvajanje novih znanja, od najsuvremenijih instrumenata do stručne literature u brodskoj knjižnici – kaže se u najavi izložbe, u kojoj se ističe i da su jedna od najvećih prednosti boravka na brodu upravo putovanja u zemlje koje članovi posade vrlo vjerojatno nikad ne bi upoznali ni vidjeli da nisu služili na tom brodu.


Autorica izložbe je kustosica Kristina Pavec, a zainteresirani je mogu pogledati do 15. prosinca 2022. godine.


Kandidat za Europski muzej godine


U Muzej grada Rijeke stigla je lijepa vijest. Stručni žiri nagrade Europski muzej godine (European Museum of the Year Award) poslao je dopis kojim obavještava kako je odlučio uvrstiti riječku ustanovu među nominirane za tu prestižnu nagradu. U dopisu se ne spominje točan broj ustanova koje su se našle na popisu kandidata za nominiranje, ali se zna kako je riječ o »velikom broju kandidata«, što pak »odražava stalno ulaganje napora u podizanje kvalitete rada europskih muzeja«. Predstavnici žirija izravno su se upoznali s radom svih kandidiranih osobnim obilaskom ustanova. Muzej grada Rijeke posjetio je u toj ulozi srpnja ove godine član stručnog žirija Beat Hächler, inače ravnatelj Swiss Alpine Museuma iz Berna. Ime dobitnika nagrade objavit će se na godišnjoj konferenciji Europskoga muzejskog foruma, koji će se održati od 3. do 6. svibnja 2023. godine u Barceloni.