Ciklus fotografija

Fraktali u nama – povratak korijenima: U Kloviću otvorena izložba Barbare Argentin Štiglić

Claudia Bošković

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC



U Galeriji Juraj Klović otvorena je izložba „Fraktali u nama – povratak korijenima“, ciklus fotografija autorice Barbare Argentin Štiglić koji okuplja trideset radova nastalih u posljednje četiri godine.



Izložba je posljedica projekta „ Povratak korijenima “ u organizaciji Katedre Čakavskog sabora „ Bakarskoga kraja“ 2017., a cili projekta bila je volarizacija Liburna u našem kraju u koju svrhu je autorica izrađivala liburnski nakit.





Koristeći medij fotografije u neklasičnom pristupu s fokusom na određene materijale i skulpture, Argentin Štiglić predstavlja osebujne i gotovo kriptične kolaže, svojevrsne reprezentacije energetskih zapisa koji povezuju čovjekovu nutrinu sa svekolikim ustrojstvom svemira.



Istražujući posebnu tematsku i oblikovnu vizualnost, autorica na intuitivan način oblikuje slikovni pandan svojih misli oslonjenih u beskonačnosti fraktalnih oblika.



– Naziv izložbe „Fraktali u nama“ bazira se na energetskim zapisima koje mi svi imamo unutar sebe, a koji se kad ih se stavi na papir imaju oblik fraktala.


Početna misao bila mi je nakit starih Liburna koji sam radila prije četiri godine i od toga nakita kada sam počela detaljno proučavati, fotografirati, raditi kolaže došla sam do ideje i osnove motiva Liburna što je bila spirala.



Naime, spirala je ujedno osnovni geometrijski oblik koji se pojavljuje kroz cijelu povijest, od nastanka čovjeka, svemira, protežući se kompletno kroz cijelu povijest umjetnosti, a s druge strane ona se nalazi i u nama, istaknula je Argentin Štiglić.