Jedinstven stil

FOTO U Zajednici Talijana Rijeka otvorena izložba “Napuštena mjesta” Barbare Essl

Kim Cuculić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Autorica izlaže slike povijesnih i industrijskih zdanja Trsta, Rijeke, Beča i Venecije

RIJEKA – U izložbenoj dvorani Zajednice Talijana Rijeka otvorena je izložba “Lost Places/Luoghi abbandonati/Napuštena mjesta” Barbare Essl.

Foto galerija: "Napuštena mjesta" Barbare Essl Foto: Sergej Drechsler


Nakon velikog uspjeha u prostoru Magazzino 26 stare tršćanske luke, gdje je ova austrijska novinarka i fotografkinja predstavila pedesetak slika, izložba “Lost Places” stigla je i u Rijeku.
Autorica izlaže slike povijesnih i industrijskih zdanja Trsta, Rijeke, Beča i Venecije, koja su izgubila svoju početnu funkciju i zaboravljena su ili se nalaze u lošem stanju. Na taj način ona ih pokušava oteti zaboravu.


Autoricu je predstavila riječka arhitektica Olga Magaš, koja je kazala da se ova izložba uvijek prilagođava prostoru u kojem se izlaže.


Koncepcija izložbe je takva da su na dorađenim fotografijama većeg formata tematski prikazana zapuštena kina, kazališta, nekadašnji industrijski objekti, kupališta…


Za posjetitelje izložbe u Rijeci posebno su zanimljive snimljene riječke lokacije – Teatro Fenice, bivši “Benčić”, lansirna rampa za torpeda, nekadašnje gradsko kupalište na Školjiću, Turska kupelj na Školjiću, Palazzo Modello, brod “Galeb”…




Kako je objasnila Barbara Essl, ove fotografije arhitekture napravljene su posebnom tehnikom otiskivanja u aluminiju čime se dobio trodimenzionalni efekt, a određeni elementi dorađivanja daju im nadrealnu dimenziju.


Međunarodno poznata umjetnica Barbara Essl, učenica velikog fotografa Paola Roversija, završila je studij fotografije u Parizu.


Svojim prepoznatljivim stilom, koristi razne tehnike i stvara jedinstvena djela kojima traži i pronalazi duh slikanih predmeta.