"Iz drugog kuta"

FOTO U Kortilu otvorena izložba Tanje Dabo, Letricije Linardić i Maje Rožman

Claudia Bošković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Na riječkoj izložbi prikazuju najnovije radove kritizirajući, propitujući i naglašavajući devijantne pojave u društvu



U riječkoj Galeriji Kortil otvorena je izložba »Iz drugog kuta« autorica Tanje Dabo, Letricije Linardić i Maje Rožman. Promišljajući tematski slične umjetničke koncepte, autorice sagledavaju sebe kroz prizmu društvenog konteksta pojedinca u zajednici.


Foto galerija: Izložba Iz drugog kuta Foto: Ana Križanec


Na riječkoj izložbi prikazuju najnovije radove kritizirajući, propitujući i naglašavajući devijantne pojave koje svi kao pojedinci vidimo, osjećamo i živimo, a pritom koristeći metaforu i simboliku u različitim medijima.


Odnos prema drugima


Kao što ističu i same autorice, izložba »Iz drugog kuta« poziva nas da se preispitamo kako se odnosimo prema drugima i na koji način različiti oblici komunikacije ostavljaju svoje tragove na ranjive skupine.





– Kad uđete u sami prostor galerije općeniti dojam koji pruža jest da estetska smirenost, sve je jednostavno, ali čim zagrebete po površini može se iščitati snažna simbolika i metafora raznih tema kojima se autorice bave, u intimnom i širem društvenom kontekstu, a koje pokrivaju ženska prava, prava manjina, drugih i drukčijih, istaknula je voditeljica Galerije Kortil Ivana Lučić.



Izlaganjem umjetničkog istraživanja grafita, projekta koji je nastajao godinu dana, a u cijelosti je dostupan na webu, Tanja Dabo portretira različite simbole muškosti sadržane u govoru mržnje.



Tema se provlači i kroz pitanje odnosa nacionalnog i vlastitog identiteta utjelovljenog u videoperformansu snimljenom u riječkom HNK-u, dok ciklus radova biva zaokružen završnim performansom čitanja rada »Kolekcija za pamćenje« (2019.) u kojem je autorica prikupila izjave vezane za slučajeve govora mržnje, verbalnih i fizičkih napada, te nasilništva spram žena i muškaraca – koji su bili etnički ili rodno motivirani.



Devijantne pojave u društvu


Letricija Linardić radom simboličnog naziva »Still Standing« dotiče se jednog drugog aspekta devijantnih pojava u društvu, koji pripada segmentu neravnopravne pozicije unutar radnih okvira, a koji aludira na udomaćivanje i normaliziranje različitim verbalnim maltretiranjem, čak i ucjenama unutar određenih sredina.



Dovodeći u suodnos četiri autorice, Maja Rožman reflektira se na činjenicu da su u cijeloj povijesti umjetnosti muškarci dominantniji, dok žene ostaju pretežito u kućnoj radinosti.



Smještajući domaćinski rad u kontekst umjetnosti, vezenjem izjava muških umjetnika od goblena, a samim time i slijeđenjem određenih mentalnih obrazaca, Rožman provocira hegemonijske strukture, tjerajući nas da promislimo o sustavu značenja koji omeđuje našu svakodnevicu.



Izložba ostaje otvorena do 28. studenoga, a može se posjetiti radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.