Umjetnička galerija

FOTO Na Pećinama otvorena Galerija i spomen soba Janka Polića Kamova, postavljena prva izložba

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Čast da prvi prikažu svoje radove u novootvorenoj galeriji, pripala je riječkim fotografima i članovima HDLUR Dariju Jurjeviću i Draganu Karlu Došenu



Rijeka je od 27. travnja 2023. godine bogatija za još jedan galerijski prostor, sada i službeno za javnost otvorenu Galeriju i spomen sobu Janka Polić Kamova na Pećinama.


Galerija se nalazi u okviru Škole za primijenjenu umjetnosti Rijeka, Šetalište XIII divizije 75.





Dugogodišnja suradnja Škole za primijenjenu umjetnost Rijeka i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka – HDLUR-a dovela je do osmišljavanja programa koji se temelji na edukaciji i prezentaciji umjetnika u uređenim galerijskim prostorima škole.


Koncepcija se bazirala na upoznavanju učenika i umjetnika.


Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, započela je svoje djelovanje 1992. godine kao Odjel za likovnu umjetnost i dizajn pri Trgovačkoj i tekstilnoj školi u Rijeci.



Do preseljenja na sadašnju lokaciju na Pećinama dolazi 1994. godine, a do osamostaljivanja škole prvim danom 2000. godine.


Učenici ove škole se obrazuju za četiri zanimanja: aranžersko scenografski dizajner, grafički dizajner, industrijski dizajner i kiparski dizajner.



Učenici redovito u školi održavaju izložbe svojih radova, a od danas je galerijski prostor otvoren i za sve umjetnike, kako je napomenuo ravnatelj škole Damir Šegota, i to ne samo za umjetnike iz Rijeke i Hrvatske, već iz cijelog svijeta.


Čast da prvi prikažu svoje radove u novootvorenoj galeriji, pripala je riječkim fotografima i članovima HDLUR Dariju Jurjeviću i Draganu Karlu Došenu.



Osim što su izložili svoje radove, projekt je zamišljen i kao svojevrsni work in progress te su se uz pomoć učenika pojedini radovi izraditi i u samoj školi, a proces izrade prezentiran je kroz razna predavanja i radionice.