Svijet fortografije

FOTO Na godišnjoj izložbi Fotokluba Color radovi 17 autora

Katarina Bošnjak

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC



U galerijskom prostoru Fotokluba Color na Titovom trgu je otvorena godišnja izložba članova tog kluba.


Na izložbi je sudjelovalo 17 autora s 56 fotografija, a selekciju fotografija napravila je Helena Srakočić-Kovač.


Svoje su fotografije izložili Aleksandar Tomulić, Ana Križanec, Darko Mohar, Davorin Jurković, Dubravka Ovčarić, Fanita Barčot-Nikolac, Gordana Poščić, Ivan Kosić, Ivica Nikolac, Jerko Gudac, Karmen Lazar, Nives Papandopulo, Sonja Diklić, Tanja Frančišković, Željko Jerneić, Zoran Uzelac i Žorž Istog-Duško.




Izložbu je otvorio predsjednik Fotokluba Ivica Nikolac.


– Drago mi je da smo uspjeli napraviti godišnju izložbu, ona je potvrda jednog cjelogodišnjeg rada u našem Fotoklubu, kao i potvrda toga da se mi doista bavimo fotografijom i imamo što za ponuditi. Ove smo godine radili kao nikada do sada, imali smo dvije velike izložbe, našu tradicionalnu izložbu „Žena“ i jednu koja još uvijek traje, a to je 9. Salon crno-bijele fotografije u Muzeju grada Rijeke – kazao je Nikolac.


Foto galerija: Godišnja izložba Fotokluba Color Foto: Ana Križanec


Od izloženih radova pojedini su i nagrađeni. Prvu nagradu dobio je Aleksandar Tomulić za fotografiju „U njegovoj glavi“, drugu Dubravka Ovčarić za fotografiju „Punim plućima“ te treću Ivan Kosić za „Sasvim iskreno“. Pohvaljene su fotografije „Bunar“ Gordane Poščić, „U Dunjinu čast“ Tanje Frančišković i „San o Calatravinom brodu“ Fanite Barčot-Nikolac. Posebnu su pohvalu dobile četiri fotografije Ane Križanec koje zajedno nose naziv „Anatomija dvoje“.


Više o uličnoj fotografiji trenutka koja je odnijela prvu nagradu kazao je njezin autor Aleksandar Tomulić


– Sebe smatram lovcem na odlučujuće trenutke i veseli me kada ih uspijem uloviti. Lovim scenografije ulice gdje se nešto događa, da li je to nekakva sjena, čovjek ili pas, nije bitno. Član Fotokluba sam zadnje tri godine, fotografijom se bavim od 2004., a škljocam od djetinjstva. Ulična fotografija je glavni ciklus kojim se bavim, a radim još i primorske motive, riječki karneval te nešto režiranih i komercijalnih fotografija – objasnio je Tomulić.