"Nulti dani Galerije SKC"

Finalisti festivala “Organ vida”

Davor Mandić

Tema gostujuće izložbe su prostori, radove predstavljaju fotografi iz Danske, Njemačke, Bangladeša, Engleske, Indije, Španjolske, Belgije i Italije, a među njima je i Riječanin Mario Pućić



RIJEKA »Nulti dani Galerije SKC« naziv je manifestacije koja će od 6. do 13. prosinca u nedovršenom prostoru kluba »Palach« označiti prve konkretne aktivnosti novooformljenog riječkog Studentskog kulturnog centra. SKC je ovu manifestaciju napravio u suradnji s mladim riječkim kreativnim kolektivom »Kombinatom«, koji je sve operativno izveo.


Manifestacija je predstavljena na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je o programu i Kombinatu govorila njegova predsjednica Marina Toto, o Galeriji SKC njena voditeljica Sara Salamon te o samom SKC-u njegov voditelj Zoran Baljak. 



Studentski kulturni centar trebao bi poboljšati interakciju studenata i kulturnog života. Zasad SKC broji samo jednog zaposlenika, voditelja Zorana Baljka, no to bi se uskoro moglo promijeniti. Jednako je i s povećanjem budžeta, bez čega se neće moći računati na proaktivnost SKC-a.    Od recentnih planova planova Baljak je istaknuo Galeriju SKC kao jedan od njegovih važnijih projekata, ali je najavio i skoro objavljivanje natječaja za studentske projekte. U planu je i jedna predstava te glazbeni festival, koji će SKC napraviti u suradnji s Distuneom u sljedećoj godini. Valja reći i to da je Grad dao SKC-u na korištenje »Palach«, Filodrammaticu i Harteru, no za operativno pokretanje velikih potencijala ovih prostora morat će se organizirati i njihov partner Savez udruga Molekula, koji je dobio posao vođenja triju prostora na gradskom natječaju. Grad je u »Palachu« zasad sredio struju i oličio dio prostora, na što je utrošeno 29.000 kuna.


»Nulti dani Galerije SKC« počinju večerašnjim otvorenjem izložbe fotografija finalista 5. međunarodnog festivala fotografije »Organ vida« u prostoru »Palacha«, odnosno Galerije SKC, u 20 sati. Tema gostujuće izložbe su prostori, interpretirani na različite načine. Radove predstavljaju fotografi iz Danske, Njemačke, Bangladeša, Engleske, Indije, Španjolske, Belgije i Italije, a među njima je i hrvatski predstavnik, Riječanin Mario Pućić. Salamon je osim izložbe najavila i predavanja koja će kroz područja matematike i psihologije propitivati fotografiju i prostor.  

  »Nulti dani Galerije SKC« uključuju još i tri radionice – odvijat će se u prostoru Palacha u razdoblju od 7. do 13. prosinca, a kako je potvrdila Toto, sve su radionice popunjene, čak i one za koje je trebalo uplatiti kotizaciju. To su radionice: »Fotografija koja zauzima malo prostora« voditelja Luke Kedže, radionica studijske rasvjete voditeljskog dua Stephany Stefan i Ivan Vranjić te radionicu koja to nije, već je dinamičan razgovor o fotografiji moderatora Karla Čargonje.