Upoznajmo Frankopane

Noć muzeja u PPMHP-u u znaku je Frankopana, predstavljen je i povijesni vodič

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Knjiga nije sveobuhvatan pregled vremena u kojem su živjeli Frankopani, no donosi pregled frankopanske baštine



Noć muzeja tradicionalna je manifestacija koja se ove godine održala sedamnaesti put, s temom “Između stvarnog i digitalnog”, a Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i ove je godine sudjelovao u toj značajnoj manifestaciji.


U središnjem dijelu programa bili su Frankopani – promocija knjige “100 frankopanskih gradova – Povijesni vodič po frankopanskim posjedima u Hrvatskoj” Margite Cvijetinović, predstavljanje donacije dviju oleografija iz ciklusa Urote zrinsko-frankopanske te otvorenje izložbe “Upoznajmo Frankopane”.


Foto galerija: Noć muzeja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Foto: Marko Gracin


Ove su godine posjetitelji tako u suradnji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Kulturno-turističke rute “Putovima Frankopana” Primorsko-goranske županije mogli uživati u nekoliko programa namijenjenih djeci, ali i odraslima, a same programe obišli su i župan Zlatko Komadina te pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić.


Upoznajmo Frankopane




Uz uvodnu edukativnu radionicu za djecu “Trsatsko blago” te završni program digitalnog vodstva kroz izložbu “Nove akvizicije Civilne muzejske zbirke”, video o stanju u Muzejskoj zbirci Kastavštine te Memorijalnom centru “Lipa pamti”, središnji dio programa tematizirao je Frankopane.



Uz promociju knjige Margite Cvijetinović “100 frankopanskih gradova – Povijesni vodič po frankopanskim posjedima u Hrvatskoj”, koja govori o frankopanskim posjedima diljem zemlje, predstavljene su donacije dviju oleografija iz ciklusa Urote zrinsko-frankopanske te je otvorena i izložba “Upoznajmo Frankopane”.


Na samome početku ravnateljica Muzeja Nikolina Radić Štivić predstavila je program i aktivnosti, a pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić zahvalila se obitelji Vuković koja je darovala oleografije, kao i autorici na njezinoj knjizi za koju je uložila velik trud u prikupljanje podataka o frankopanskoj baštini ne samo u našoj županiji, nego i izvan granica Hrvatske. Knjiga je stoga, rekla je, velik doprinos ne samo za primorsku, riječku povijest, već za hrvatsku povijest.



Kako je istaknula, Županija je još 2005. godine s jedinicama lokalne samouprave počela ulagati u frankopansku baštinu, a kruna tog procesa i rada jest projekt “Putovima Fankopana” u sklopu kojeg su izradili puno materijala, suvenira, turističkih proizvoda i samih priča.


Pregled frankopanske baštine


Kako je rečeno na predstavljanju, knjiga Margite Cvijetinović, više kustosice, na osnovi dostupnih podataka donosi cjelovit popis frankopanskih posjeda u zemlji te gotovo sve utvrde i gradove koje su Frankopani podigli ili su im u nekom periodu bili vlasnici.


Od ukupno 142 lokaliteta, sto ih je popraćeno osnovnim podacima o Frankopanima, njihovim posjedima i području rasprostiranja, uz bogat popis literature.



– Vodičem smo željeli zaokružiti dosadašnji rad i pokazati gdje su sve ti knezovi krčki, vinodolski, modruški, brački, brinski, cetinski i tako dalje, stolovali, kako bi oni koji to žele u nekoliko dana mogli obići ostatke slavne prošlosti, nešto saznati o njoj, pritom uživajući u prelijepoj prirodi i lokalnoj gastronomiji, jer najvidljiviji znak frankopanske vlasti upravo su brojni gradovi koje su oni podigli, rekla je Cvijetinović.


Jedan od recenzenata, prof. dr. sc. Marijan Bradanović, istaknuo je dobru suradnju Sveučilišta u Rijeci, odnosno Odsjeka za povijest umjetnosti s Muzejom, što je posebno važno s obzirom na pandemijske uvjete i s obzirom na brojne studente koji dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, a za autoričinu knjigu je rekao kako ima veliku vrijednost.


– Kako je i sama autorica rekla, knjiga nije sveobuhvatan pregled vremena u kojem su živjeli Frankopani, no donosi pregled frankopanske baštine. Autorica je napravila izvrstan posao, vješto, rutinirano i nadahnuto govori o frankopanskoj baštini u svojoj knjizi koja je vrijedna, istaknuo je Bradanović



Knjiga “100 frankopanskih gradova – Povijesni vodič po frankopanskim posjedima u Hrvatskoj” namijenjena je svima, no u prvome redu ljubiteljima povijesti, starih gradova, utvrda i Frankopana. Vodič je nastao u sklopu obilježavanja 350. godišnjice pogibelji Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana i u sklopu zavšetka projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana u suradnji Primorsko-goranske županije te Ministarstva kulture i medija.


Donacija dviju oleografija


Izložba “Upoznajmo Frankopane” govori o ličnostima od Dujma do Frana Krsta, od Krka do Bečkoga Novoga Mesta, u periodu od 1118. godine do 1671. godine, te donosi prikaz slavne obitelji i njezinih članova koji su imali razne društvene i političke dužnosti i uloge.



Niz od 114 Frankopana u sedamnaest naraštaja stvorio je ostavštinu koja je temelj izložbe, a sastoji se od raznih zakonika, statuta i drugih važnih isprava zabilježenih na hrvatskome jeziku, glagoljičkim pismom.


Dvije oleografije iz ciklusa zrinsko-frankopanske urote prikazuju posljednje trenutke Zrinskih i Frankopana, odnosno scenu rastanka Katarine Zrinski Frankopan od supruga Petra Zrinskog i brata Frana Krste Frankopana na stubištu dvorca u Čakovcu te scenu posljednjeg razgovora i oproštaja braće Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog prije pogubljenja u Bečkom Novom Mestu.


Autor oleografije, koja prikazuje rastanak Katarine Zrinski Frankopan od supruga Petra Zrinskog i brata Frana Krste Frankopana, je Oton Iveković (oko 1903.), a autor oleografije koja prikazuje posljednje trenutke Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana je Fernando (Ferdo) Quiquerez (1884.). Dvije nove oleografije Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja Rijeka donirala je Marija Vuković iz Rijeke.