"Dual"

Dualnost umjetničkih svjetova: Izložba Želimira Hladnika i Andreja Kurtina u Galeriji Kortil

Valentina Botica

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec



U riječkoj Galeriji Kortil, u utorak, 19. prosinca otvorena je izložba “Dual”, koju potpisuju dva umjetnika različitih generacija i umjetničkih senzibiliteta – Želimir Hladnik i Andrej Kurtin.


Obojica su dobitnici Nagrade galerije Kortil na nedavnoj godišnjoj izložbi članova HDLU Rijeka.


Foto galerija: Želimir Hladnik i Andrej Kurtin u Galeriji Kortil Foto: Ana Križanec


Izložba “Dual” predstavlja spoj dva autorska stvaralačka svijeta, gdje se radovi manifestiraju kroz različite umjetničke medije, stvarajući kontrast u pristupu i temama.




Želimir Hladnik predstavlja svoj ciklus radova pod nazivom “Vrijeme može čekati”, monolitne forme od drva i gipsa koje tvore harmoničnu cjelinu. Ove skulpture, započete prije petnaestak godina, za ovu su izložbu upotpunjene dvjema novima, nastalima ove godine u periodu od otprilike mjesec dana. Zato su prigodno postavljene u blizini ulaza u galeriju.


“Ja stalno eksperimentiram i stalno nešto mijenjam pa sam mislio da bi uz ove stare radove, po meni već viđene, jedno malo osvježenje dobro došlo”, rekao je kipar koji je poznat po skulpturama upravo od drveta.


“U drvu vidim mogućnost za materijalizaciju nekih razmišljanja. Meni ne treba poticaj u smislu motiva, meni je motiv sve i ništa. Dakle, nešto što se događa… to nešto što ide ka obliku. Mene u suštini zanima oblik, nastao on iz jezgre ili redukcijom”, objašnjava Hladnik.


Andrej Kurtin donosi novi ciklus naziva “Dvojina: svjetlost i tama”, simbolički predstavljajući svjetlost i tamu kroz parove motiva iz prirodnog svijeta, fokusirajući se na motive poput žabe, štakora, stabla, brda ili stijena. Ovi motivi se pojavljuju u paru, u dualnosti svjetlosti i tame, stvarajući umjetnički proces koji uspostavlja ravnotežu između krajnosti svakog bića.


“Nekako sam imao potrebu okrenuti se nečemu drugačijem. Ne znam točno odakle je ona došla, možda protokom vremena. Trebao mi je novi izazov”, odgovara Kurtin na pitanje kako to da se udaljio od dosadašnjih mitoloških i književnih predložaka.


“Tema koja ih povezuje su faze svjetlosti i mraka u svakom biću, svakoj pojavi na zemlji, a onda me to inspiriralo da radim u parovima. Negdje se vidi manje, negdje više. Ali poanta je da sve živo postoji u ta dva spektra”, objašnjava slikar.


Izložba Dual moći će se pogledati do 15. siječnja, radnim danom od 10 do 13 i 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.