Od odsjeka do akademije

Dinamički prostor Rijeke: Radovi profesora prvi put na jednom mjestu

Nela Valerjev Ogurlić

Obilježavanje pola stoljeća visokoškolskog obrazovanja u području likovnih umjetnosti u Rijeci uključuje izložbu radova nastavničkog kadra te vanjskih suradnika Akademije



RIJEKA » Obilježavanje naše 50. obljetnice, od Odsjeka do Akademije, važan je trenutak da se proslavi razvojni put jedne institucije, da se istaknu njezini rezultati i prepoznaju utilitarne vrijednosti. Istovremeno, to je prilika da se sagleda na koji je način riječka likovna scena napredovala tijekom 50 godina, kazala je v.d. dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Emilija Duparova na otvorenju izložbe »Dinamički prostor Rijeke« u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti kojom se obilježava pola stoljeća sustavnog visokoškolskog obrazovanja u području likovnih umjetnosti u Rijeci.


   Inicijativom koju je pokrenula njezina prethodnica na čelu Akademije Maja Franković, obilježavanje visoke obljetnice uključuje izložbu na kojoj se publici predstavlja izbor radova uglavnom aktivnog nastavničkog kadra, onih koji su umirovljeni, kao i onih koji više nisu među nama te većine vanjskih suradnika Akademije.


   – Ovo je jedinstvena prilika da se po prvi put okupljeni na jednom mjestu vide radovi 57 profesora, istaknula je prorektorica za nastavu Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija. Uz izložbu objavljena je i prateća publikacija u kojoj su uz aktualne djelatnike i studente Akademije ažurirani podaci svih djelatnika i studenata, svih prethodnica institucije koja svoje korijene ima u Odsjeku za likovne umjetnosti. Odsjek je 1963. osnovan pri Pedagoškoj akademiji, da bi osnutkom Pedagoškog i kasnije Filozofskog fakulteta nastavio rasti kroz te ustanove.




   Akademija primijenjenih umjetnosti, zasnovana velikom podrškom Sveučilišta u Rijeci, mlada je institucija koja ove godine navršava osam godina svog postojanja, podsjetila je Duparova. U tom smislu otvaraju se mnoga očekivanja i pretpostavke za afirmiranjem više i zahtjevnije razine obrazovanja u umjetnosti. U kontekstu odgovornosti onih koji obrazuju i onih koji se obrazuju obljetnica od pola stoljeća na neki je način iskorak, jer sublimirajući sliku obrazovanja u likovnoj umjetnosti jučer, danas, sutra – propituje razvijanje umjetničkog područja u gradu i regiji, njihove dijaloge i prepoznavanja, odnosno otvara prostor valorizacije i istraživanja rezultata stvorenih vrijednosti, ujedno utjecaja i efekata na širu i buduću kulturnu scenu grada i države. Nadamo se da će postignuća generacija koje slijede uzdizati ljestvicu – zaključila je.


   Na Akademiji primijenjenih umjetnosti uz diplomske studije likovne pedagogije i studij primijenjene umjetnosti ove akademske godine započinje i diplomski studij medijskih umjetnosti i praksi, u suradnji s visokom školom za umjetnost iz Nove Gorice, Tehničkim sveučilištem u Grazu i Sveučilištem u Udinama. Cilj je ove institucije, kako ističe glavna urednica monografije Maja Franković, unapređenje estetskog i intelektualnog okruženja u kojem se potiče i uči najviši stupanj kreativnosti i kritičkog mišljenja.


   U ime Grada Rijeke publici se na otvorenju obratio zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, a izložba ostaje otvorene do 28. rujna.