Izložba

DANAS OTVORENJE Izložba “What’s the point” Ivana Antunovića u Galeriji ULUPUH

Hina

snimio Žarko Bašić

snimio Žarko Bašić

Osim što je grafički dizajner, Antunović je glazbeni autor i izvođač koji je u proteklih dvadesetak godina nastupao pod čitavim nizom imena, bavi se i muzičkim izdavaštvom, a ta izdanja sam i grafički oblikuje. Prisutan je na nezavisnoj klupskoj glazbenoj sceni u regiji i Europi.



ZAGREB – Zagrebačka Galerija ULUPUH danas otvara izložbu “What’s the point” dizajnera vizualnih komunikacija Ivana Antunovića, koja predstavlja njegov recentan dizajn za domaću i internacionalnu glazbenu i klupsku scenu, ali i niz drugih ostvarenja, od različitih vizualnih identiteta, preko plakata do omotnica glazbenih izdanja.


Likovni kritičar i teoretičar dizajna Marko Golub smatra da je Antunović jedna od enigmatičnih figura recentnog hrvatskog dizajna – kreće se izvan uobičajenih tokova unutar kojih se etabliraju njegovi kolege, ne slijedi i ne prepisuje trendovske estetike aktualnog trenutka, a “kontekst za veliki dio onog što dizajnira ili stvara sam, ili ga pak pronalazi na mjestima koja su daleko od kulturnog mainstreama i ne puno bliže prominentnijim lokalnim alternativama.”


Osim što je grafički dizajner, Antunović je glazbeni autor i izvođač koji je u proteklih dvadesetak godina nastupao pod čitavim nizom imena, bavi se i muzičkim izdavaštvom, a ta izdanja sam i grafički oblikuje. Prisutan je na nezavisnoj klupskoj glazbenoj sceni u regiji i Europi.




Golub kaže kako su mu uzori većinom britanski dizajneri koji stupaju na scenu krajem 70-ih i početkom 80-ih godina, Peter Saville, Vaughan Oliver, Neville Brody Mark Farrow, Jon Wozencroft i Bruce Licher.


Kako je ocijenio u predgovoru izložbe, neke estetske, ali i ideološke odlike njegovog dizajna također daleko više pripadaju tom vremenu nego današnjici, voli teksture i distorzije kakve su nekad proizvodili fotokopirni strojevi, voli čari rasterske slike i njenih uvećanja, a ponajviše beskonačne petlje citatnosti.


Po Golubovim riječima, izlošci kao da svjedoče o nekoj nadrealnoj inverziji, u kojoj su se svi pragmatični aspekti naših života preselili u potpuno komodificiranu virtualnu sferu, a cijela njihova imaginacijska, simbolička, značenjska dimenzija je prebjegla u fizičku stvarnost.


Antunović je u rodnom Zagrebu završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a grafičkim dizajnom profesionalno se počinje baviti 1995. Dugo je radio u oblikovnoj i oglašivačkoj industriji, nakon čega početkom 2012. godine kreće u samostalne vode. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva, ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.


Proteklih godina povremeno je sudjelovao u sklopu skupnih izložbi kod nas i u inozemstvu (ZGRAF i Izložba hrvatskog dizajna u Zagrebu, te Međunarodni summit jeftine laserske grafike u Beču), samostalno je izlagao u prostoru HDD galerije u Zagrebu i u prostoru bečkog Museumsquartiera, uključujući nekoliko gostovanja/predavanja vezano uz njegov rad.


Njegova izložba će se moći razgledati do 15. svibnja, a ulaz je slobodan.