Ars et virtus

Bukovčeva “Dubravka”, Pacta Conventa i drugi senzacionalno vrijedni eksponati po prvi put u Klovićevim dvorima

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Posebna senzacija ove izložbe jest monumentalna Bukovčeva slika "Dubravka", koja više od 100 godina nije bila izložena u Hrvatskoj. Tu je i najstarija zastava Hrvatske iz 17. stoljeća



U Galeriji Klovićevi dvori svečano je otvorena izložba “Ars et virtus Hrvatska – Mađarska – 800 godina zajedničke kulturne baštine”.


Ova najopsežnija i najizdašnija izložba Klovićevih dvora ove godine pruža uvid u dodire na području kulture i likovnih umjetnosti dviju država, te prikazuje umjetnine iz baštine mađarsko-hrvatskih veza u kronološkome rasponu od srednjega vijeka do kraja Monarhije.


Na jednom mjestu izložena je zajednička kulturna baština jedne od najdugovječnijih državnih zajednica u Europi.




Tih 800 godina zajedničke kulturne baštine ujedinilo je Hrvatsku i Mađarsku u najvećem muzejsko-galerijskom projektu ove godine u kojem je sudjelovalo više od 20 kulturnih institucija iz Hrvatske i Mađarske, dok je dio eksponata stigao i iz Republike Austrije.



Oko 150 eksponata izloženo je u 12 soba Galerije Klovićevi dvori. Izložbu je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, istaknuvši da je ova izložba doprinos bilateralnim odnosima Hrvatske i Mađarske.


Naglasila je i da je izložba dokaz da i u ovim teškim vremenima umjetnost i kultura ne posustaju. Na otvorenje izložbe stigao je i premijer Andrej Plenković.


Vrijedni eksponati


Izložba donosi u Zagreb povijesno i društveno vrijedne eksponate od kojih su neki prvi put prikazani hrvatskoj publici. Tu je i najstarija zastava Hrvatske iz 17. stoljeća s latinskim natpisom “Croatiae” te šahiranim grbom Hrvatske Kraljevine, koja je samo za ovu priliku prvi put posuđena iz privatne zaklade obitelji Esterházy u Austriji.


Foto galerija: Otvorena izložba "Ars et virtus Hrvatska - Mađarska" Foto: Davor Kovačević


Prvi put se u Zagrebu može vidjeti i Pacta conventa, sporazum iz 12. stoljeća između ugarskog kralja Kolomana i hrvatskog plemstva, a prvi put će biti izložena Hrvatsko-ugarska nagodba i Zlatna bula. Izloženi su i kaciga i sablja Nikole Zrinskog iz Kunsthistorisches muzeja u Beču.


No, ona posebna senzacija ove izložbe jest monumentalna Bukovčeva slika “Dubravka”, koja više od 100 godina nije bila izložena u Hrvatskoj, a koja je otkupom mađarske vlade s Milenijske izložbe 1896. godine došla u posjed Muzeja lijepih umjetnosti u Budimpešti.


Virtualno razgledavanje


Izložba je ovo kojom Galerija Klovićevi dvori nastavlja smjer zacrtan i hvaljenom izložbom “Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.” Njeni autori i idejni začetnici su povjesničarka umjetnosti Petra Vugrinec, Marina Bagarić iz MUO-a te povjesničar umjetnosti Dragan Damjanović.


Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade RH i može se u Klovićevim dvorima pogledati do 22. studenoga.


Nakon toga izložba se u prosincu seli u Mađarski nacionalni muzej u Budimpešti. U skladu s novim okolnostima, mađarski muzej priprema i virtualno razgledavanje izložbe za sve one koji neće biti u mogućnosti posjetiti muzej u Budimpešti.