Jasan stav

Bečki muzej nakrivio slike nekoliko stupnjeva da upozori na globalno zagrijavanje

Hina

Reuters

Reuters

Htjeli smo inicirati nešto produktivno, nešto komunikativno. To znači prenošenje poruke



Bečki muzej, u kojemu su klimatski aktivisti nedavno ciljali stakleni zaslon koji štiti sliku Gustava Klimta, odgovorio je izložbom pod nazivom ‘Par stupnjeva više’ na kojoj su slike nakrivljene nekoliko stupnjeva kako bi se skrenula pozornost na globalno zatopljavanje.


Aktivisti grupe Posljednja generacija umrljali su staklo ispred Klimtove slike “Smrt i život” u muzeju Leopold u Beču, a jedan je na staklo zalijepio ruku u prosvjedu u studenome pozivajući na prestanak crpljenja nafte.


“Smatramo da je taj način potpuno pogrešan”, rekao je umjetnički direktor muzeja Hans-Peter Wipplinger Reutersu na dan otvaranja odgovora – male izložbe “Nekoliko stupnjeva više (pretvorit će svijet u neudobno mjesto)”.




U okviru izložbe 15 je djela umjetnika, uključujući Klimta i austrijskog velikana Egona Schielea, obješeno nakrivljeno uz prateće tekstove koji skreću pozornost na učinak koji bi globalno zagrijavanje za više od 1,5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na predindustrijske razine imalo na krajolike prikazane na njima.


Prema Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda (IPCC), emisije se moraju prepoloviti do sredine 2030-ih ako svijet želi imati ikakve izglede ograničiti porast temperature na 1,5 stupnjeva Celzijusa u odnosu na predindustrijske razine – ključni cilj sadržane u Pariškom sporazumu iz 2015.


“Htjeli smo inicirati nešto produktivno, nešto komunikativno. To znači prenošenje poruke i to ne samo spektakularnim fotografijama (kao što je prosvjed), već i pomaganjem posjetiteljima da saznaju više o situaciji i različitim kontekstima tog globalnog zagrijavanja”, rekao je Wipplinger.


Izložba traje do 26. lipnja.