Kortil

“Allstarz Archiv(e)”: Radovi koje povezuje neovisnost od tradicionalnih normi

Kim Cuculić



Izložbena godina u Galeriji Kortil završava putujućom izložbom »Allstarz Archiv(e) – bijenale neovisne ilustracije iz Slovenije«, koja se otvara danas u 19 sati. Izložba predstavlja autorice i autore posvećene nekoj kreativnoj vještini.


– Unutarnji glas, primarni izraz za crtanje, nagon ili gen su poput sidra njihovog postojanja. Kreativnost je u njima usidrena toliko da mogu umjetničkom gestom uploviti u bilo koju luku. Oni su kreativci koji rade bez obzira na kulturnu disciplinu ili kreativnu industriju, koja ih želi prisvojiti, ili ih je čak već usvojila – piše u najavi izložbe.


Uz vizualne radove koji potječu iz različitih digitalnih, analognih, prostornih i tiskanih platformi, na ovoj izložbi samostalno izlaže i Klavdija Jeršinovec. Sva su vizualna djela predstavljena na jedinstven i samostalan način i u tri formata plove oceanom mnogih sadržajno-formalnih izraza. Izložbu i predstavljene radove povezuju neovisnost od tradicionalnih ili aktualnih reprezentativnih politika i ustaljenih normi. Ujedno je značajka »Neodvisnih/Neovisnih« necenzura, koja poziva autore na donošenje vlastitih odluka o reprezentativnom odabiru vlastitih vizualnih radova.




Istovremeno radi se o podupiranju grupnih odluka u načinu predstavljanja na jednokratnim, lančanim ili putujućim izložbenim događanjima. Izložba »Allstarz Archiv(e)« prvi je korak s kojim Bijenale neovisnih postaje regionalna i međunarodna platforma. Godine 2020. Bijenalu će se pridružiti umjetnice i umjetnici sa svih hrvatskih akademija, a Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci će zajedno s Bijenalom neovisnih voditi projekt u Hrvatskoj. Izložba je otvorena do 6. siječnja 2020.