Josefa Löwyja

Album fotografija gradnje pruge Karlovac – Rijeka izložen u riječkom Državnom arhivu

Ervin Pavleković

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Izložene su atraktivne i zanimljive povijesne fotografije Josefa Löwyja



U povodu 150 godina od izgradnje željezničke pruge Karlovac – Rijeka u Državnom arhivu otvorena je izložba i predstavljena je monografija »Album fotografija gradnje pruge Karlovac – Rijeka Josefa Löwyja«, a radi se o atraktivnim i zanimljivim fotografijama koje svjedoče o jednome povijesnom trenutku i procesu.


Kako je kazao dr. sc. Hrvoje Gržina iz Hrvatskog državnog arhiva, ideja o postavljanju izložbe i pripremi publikacije pojavila se krajem prošle godine u jeku promišljanja o obilježavanju 150 godina od izgradnje pruge Karlovac – Rijeka, na čijoj je izgradnji sudjelovalo oko 23.000 radnika, radilo se gotovo isključivo ručno uz brojne ljudske žrtve, a gradilo se impozantnom brzinom od oko 100 metara dnevno.


Važno ostvarenje


– To je u naravi nastavak našeg već višegodišnjeg projekta rekonstrukcije Rijeke, skraćeno Rek – Ri, kod kojeg smo ove godine naglasak stavili na željeznicu, ali i na Porto Baroš, budući da je i Porto Baroš također u Rijeci, te još jedna vrlo aktualna tema.




Preslike arhivskog gradiva objavljene su na topoteci Državnog arhiva u Rijeci, a uskoro će biti objavljene i na nacionalnom portalu eKultura, kaže Gržina.



Prema riječima ravnatelja Državnog arhiva Markusa Leidecka, album s motivima gradnje željezničke pruge Karlovac – Rijeka naslovljen »Ansichten der Karlstadt – Fiumanerbahn« koji je objavljen 1873. godine unutar korpusa nacionalne fotografije, vrijedan je i za povijest fotografije na hrvatskome prostoru i važno je ostvarenje koje je dosad rijetko i šturo spominjano.



– Bez obzira na to što je riječ o jednoj od prvih fotografskih cjelina s motivima hrvatskog teritorija izvedenih tada još relativno novim fotomehaničkim postupkom svjetlotiska, kao i prvome zaokruženom prikazu gradnje važne željezničke trase u zemlji, Löwyjev je album gotovo u pravilu izostavljan iz svih opsežnijih dosad objavljenih pregleda domaće povijesti fotografije, ističe ravnatelj.


Kapitalni projekt


U povodu 150. obljetnice puštanja u promet pruge Karlovac – Rijeka i dovršenja albuma »Ansichten der Karlstadt – Fiumanerbahn«, govori dalje, provedeno je istraživanje Löwyjeva rada na temelju različitih izvora, literature te bečke i domaće periodike ne bi li se dobio što potpuniji uvid u širinu fotografskih poslova koje je obavljao, a koji su postali zalog njegova angažmana na tome kapitalnom projektu hrvatske prometne infrastrukture 19. stoljeća.



– Album »Ansichten der Karlstadt – Fiumanerbahn« fotografa Josefa Löwyja rezultat je njegova velikog iskustva stečenog fotografiranjem nekoliko željezničkih pruga u Austro-Ugarskoj Monarhiji, kao i primjene tada nove tehnologije fotomehaničkog otiskivanja.



Pokazalo se da je njegov bečki zavod potpuno opravdao povjerenje investitora, tvrtke braće Pongratz, koji su fotografski željeli ovjekovječiti gradnju kapitalne prometne investicije na hrvatskome području, pruge Karlovac – Rijeka, zaključuje Leideck te dodaje da se autor fotografija u sferi fotomehaničkog otiskivanja upisao u povijest austrijske i svjetske fotografije.