Galerija Kortil

Alan Ford u Rijeci: Otvorena velika izložba posvećena 50. rođendanu legendarnog stripa

Sandy Uran

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Izložbu se može razgledati do 30. listopada, ulaz je slobodan



RIJEKA – U Rijeku je stigao Alan Ford. Da, baš taj stripovski junak. I njegova Grupa TNT i to u sklopu izložbe »Pola stoljeća s Alanom Fordom«, koja je otvorena u Galeriji Kortil u sklopu 19. izdanja Dana talijanske kulture Generalnog konzulata Italije u Rijeci i 20. izdanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu. Riječkoj publici predstavljena je nakon Milana.


Prava je to poslastica za sve ljubitelje stripa, a posebice »Alana Forda« čija se izdanja još nalaze na našim kioscima.


Fanovi stripa


Otvorenju su nazočili štovatelji ovoga stripa, a jedan od njegovih fanova je i generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini, koji je – zahvalivši riječkom gradonačelniku i Galeriji Kortil – ovom prigodom kazao:




– Priče iz »Alana Forda« dale su poseban obol svima nama koji ga volimo, a vjerujem da će i mlade generacije uživati u njemu.


Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je »Alan Ford« i dio njegova života, posebno mladosti te da posebno voli Grunfa. A citirajući razne poštapalice iz stripa rekao je da ako bi se kojim slučajem ponovo kandidirao za gradonačelnika njegov bi moto bio: “Ništa ne obećavam, a to ću i ostvariti”.


Obersnel je istaknuo da je tijekom prošlih godina bilo puno lijepih programa u sklopu Dana talijanskog jezika i kulture, ali da je ova izložba nadmašila sve – o čemu svjedoči i velik broj posjetitelja, kao i onih koji su nažalost zbog mjera predostrožnosti zbog pandemije ostali vani čekati.


Prigodne govore održali su asistentica talijanskog konzula Ileana Jancic te ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić Bassani, koji je dvojezično pozdravio prisutne i istaknuo važnost ove izložbe.


Voditeljica Galerije Kortil, Jolanda Todorović, zahvalila je na suradnji i kolegi Luci Bertuzziju, autoru izložbe.


Foto galerija: Alan Ford u Kortilu Foto: Vedran Karuza


Dio naših života


Slovenski antikvar i ljubitelj »Alana Forda« Rok Glavan održao je iznimno zanimljiv govor te u šaljivom stilu istaknuo:


– Dragi fordaši i fordašice iznimno mi je drago pozdraviti vas na večerašnjoj izložbi. Ovdje se naplaćuje samo izlaz iz galerije, stoga uživajte.


Ovom prigodom Glavan je govorio i o prvoj svjetskoj izložbi o »Alanu Fordu« u Nacionalnoj galeriji u Ljubljani. Pritom je govoreći o prijevodu »Alana Forda« u Hrvatskoj istaknuo važnost potonjeg koji potpisuje Nenad Brixy, koji je zasigurno zaslužan za još veću popularnost stripa.


Izložbu su došli pogledati i poznati Riječani, među kojima su bili i filmski redatelj Bernardin Modrić i umjetnički fotograf Rino Gropuzzo. Modrić je istaknuo da ga ova izložba posvećena »Alanu Fordu« raduje, kao što ga je u mladosti radovao odlazak na kiosk po novi broj ovog stripa. »Drago mi je što ova izložba gostuje i u Rijeci jer »Alan Ford« dio mog života«, kaže Modrić.


Rino Gropuzzo ističe da mu je drago što je mogao razgledati originalne crteže stripa s obzirom da mu je »Alan Ford« kao strip sastavni dio života, kao i način komunikacije koji njeguju istomišljenici i štovatelji ovoga stripa, koji se razumiju na prvu. Pritom je kazao kako mu se čini da nadrealne priče iz stripa sve više kao da postaju dio naše stvarnosti.


Izložbu se može razgledati do 30. listopada, ulaz je slobodan, a radno vrijeme galerije je radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.