APURI

5filUM: U Rijeci otvorena moćna i sugestivna izložba umjetnika iz Kragujevca

Ervin Pavleković

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Izložba predstavlja nove sojeve, no temelji se i na onome što je prethodilo fluktuacijama stvarnosti



RIJEKA – Raznovrsna izložba »5filUM«, koja uključuje instalacije, fotografije, grafiku, sve do klasične skulpture te predstavlja radove petero autora, djelatnika Filološko-umjetničkog fakulteta iz Kragujevca, Nebojše Savovića Nesa, Vidana Papića, Milice Antonijević, Vladimira Rankovića i Bojana Otaševića, otvorena je na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti.


Nakon Pule, izložba koja je otvorena u Rijeci predstavit će se i u Zagrebu, a nastala je, pojasnila je predstojnica Katedre za grafiku Melinda Kostelac, izv. prof. art., u suradnji dviju institucija, Akademije primijenjenih umjetnosti i kragujevačkog Filološko-umjetničkog fakulteta, koje su još 2017. godine potpisale sporazum o suradnji.


Svestrani umjetnici


– Izložba je zdrava produkcija svih kolegica i kolega koji izlažu. Radi se o svestranim umjetnicima koji cjelokupnu domenu svojega djelovanja nisu samo izložili u neposrednim djelima, već djeluju i na polju grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija, grafike, glazbe, imaju i instalacije.




Tu je jedno jako široko polje obuhvaćeno, tako da je izložba moćna, sugestivna i predstavlja samo jedan segment njihovoga rada.



APURI ima još od 2017. godine sklopljen sporazum s kragujevačkim fakultetom, a razvijat će se i novi oblici suradnje, od radionica, simpozija, studentske mobilnosti i tome slično, sve ono što čini specifična svojstva Akademije kao i umjetničke i znanstvene sastavnice, ističe Kostelac.


Što se tiče ključa po kojem su radovi odabrani, kaže da je tu »puno spontane suradnje i međusobnog dogovora onih koji smatraju da svojim radovima mogu stvoriti dobru vizualnu akustiku, tako da se otvara područje u kojemu nije potreban kustos, već punopravni umjetnici sudjeluju na skupnoj izložbi i pridružuju tu vrijednost određenoj instituciji koja ih poziva i organizira izložbu«.


Zadovoljstvo izložbom i suradnjom institucija dviju zemalja izrazio je i konzul Republike Srbije Nenad Maričić koji je pozdravio prisutne.


Eskapistička i angažirana


Kako u uvodniku kataloga izložbe piše Vladimir Ranković, »izložba predstavlja nove sojeve, prilagođene promjenama, ali se i dalje temelji na onome što je prethodilo fluktuacijama stvarnosti. To je istovremeno razlog da istovremeno bude poznata i bliska, ali i daleka i strana, oslonjena na zajedničko i na ono što razdvaja, dijeli, nostalgična, ali i aktualna, eskapistička i angažirana«.


Za skulpture Nebojše Savovića Nesa, Ranković piše da »plijene jednostavnošću kompozicije, delikatnom izvedbom, instimističkim duhom i izvrsnom crtom nostalgičnosti«, Vidan Papić svojim radovima »raizgrano i razdragano« podsjeća na doba jugoslavenske mladosti, »ne udaljavajući se od svog ključnog segmenta stvaralačkog rada«, bavljenja ljepotom knjige, Milica Antonijević stvara veličanstvene i tjeskobne svjetove, za »Fragmente« Vladimira Rankovića ističe da »čuvaju i reflektiraju njegova sjećanja«, dok se Bojan Otašević svojim radovima »melankolično, sjetno, nijemo« pita gdje smo i kuda idemo.


Izložba je otvorena do 14. veljače, a može se pogledati u radno vrijeme Akademije primijenjenih umjetnosti na prvome katu zgrade.