Knjižnica Božidara Adžije

Plakati, videozapisi, fotografije: Izložba “Mladi – borba koja ne prestaje” uz Međunarodni dan mladih

Hina

ilustracija: KGZ

ilustracija: KGZ

Izložene su publikacije iz bogate tradicije istraživanja mladih provedenih u Institutu kontinuirano od sredine 20. stoljeća, te plakati, video zapisi, fotografije i drugi materijali čiji sadržaj oslikava suvremenu realnost mladih u Hrvatskoj.ZAGREB – Izložba “Mladi – borba koja ne prestaje“ postavljena je u Knjižnici Božidara Adžije u povodu Međunarodnog dana mladih koji se obilježava 12. kolovoza.


Organizatori izložbe, Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Božidara Adžije i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Centar za omladinska i rodna istraživanja kažu kako su im mladi u fokusu ove godine osobito zbog velikog utjecaja pandemije na njih, kao i zbog brojnih aktualnih nacionalnih i lokalnih inicijativa u području mladih


Izložene su publikacije iz bogate tradicije istraživanja mladih provedenih u Institutu kontinuirano od sredine 20. stoljeća, te plakati, video zapisi, fotografije i drugi materijali čiji sadržaj oslikava suvremenu realnost mladih u Hrvatskoj.
Po riječima suautora izložbe, znanstvenika sa zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja Marka Kovačića, izložba je dijaloškog tipa, u prvom dijelu mapirali su probleme s kojima se mladi u Hrvatskoj suočavaju, dok je drugi dio posvećen potencijalnim i postojećim rješenjima tih problema.


Posjetitelji će se moći informirati o novoj inicijativi certificiranja gradova koji imaju kvalitetne politike za mlade, mogućnostima koje nude europski programi Erasmus + i Europske snage solidarnosti, novim obrazovnim programima i analizama o pozitivnom utjecaju uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta.


“Ovakvim i sličnim aktivnostima, Knjižnice grada Zagreba naglašavaju ulogu narodnih knjižnica kao institucija kojima je intenzivna komunikacija sa zajednicom u fokusu djelovanja, pritom nudeći rješenja za izazove s kojima se društvo susreće, a sve to temeljeno na provjerenim, stručnim i znanstvenim informacijama”, rekla je suautorica izložbe, knjižničarka Iva Džambaski.


Kako je najavljeno, mladima će biti posvećena i rujanska epizoda podcast razgovora “Zvukmark – zabilježeno zvukom“ kojim Knjižnica Božidara Adžije tematizira suvremene i relevantne teme u hrvatskom društvu.


Izložba se može razgledati do 15. rujna u prostorima knjižnice na Trgu Petra Krešimira IV 2, tijekom radnog vremena knjižnice.