Glowing Globe: Artificial Art Alienated

Izložba “Glowing Globe” u Kortilu: Promišljanje umjetne inteligencije u umjetnosti

Kim Cuculić

Digitalno kodiranje preuzelo je mnoge važne segmente suvremene umjetnosti.



U Galeriji Kortil otvorena je izložba »Glowing Globe: Artificial Art Alienated«. Kako je navedeno uz izložbu, medijska umjetnost dugo se shvaća pod videoumjetnošću, videoinstalacijama, interaktivnom umjetnošću, zvučnom umjetnošću.


– Tijekom posljednjih 20 godina medijska se umjetnost širila u raznim digitalnim tehnologijama. Digitalno kodiranje preuzelo je mnoge važne segmente suvremene umjetnosti. Posljednjih godina čak i više: programi umjetne inteligencije, računalne igre, virtualna i augmentativna stvarnost postaju trend mnogih umjetnika, stoji u najavi.


Manifestacija s izložbom u Galeriji Kortil, simpozijem u Kampusu Sveučilišta u Rijeci, projekcijama i audiovizualnim performansima u Astronomskom centru te razgovorima umjetnika na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci ima za cilj predstaviti javnosti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova. Teoretičari, povjesničari i filozofi dat će svoje uvide u novu estetiku i fenomenologiju.




Kustosice su Ingeborg Fülepp i Dijana Protić, gostujuća kustosica Bettina Wackernagel, streaming potpisuje David Dubrović, asistentica produkcije je Lucija Polonijo, VR savjetnik je Marko Mrvoš, a autorica vizualnog identiteta je Korina Hunjak.


Organizator je Centar za inovativne medije – APURi Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Galerijom Kortil, Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, Francuskim institutom Zagreb i Formatom. Izložba ostaje otvorena do 7. listopada, svaki radni dan od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati, a ulaz je slobodan.