Galerija Principij

Izložba Dubravke Kanjski: Vrijeme koje kroz fotografije postaje bezvremeno

Kim Cuculić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Izložba je naslovljena "Bezvremenost vremena u fotografskim slikama Dubravke Kanjski".



Izložba »Bezvremenost vremena u fotografskim slikama Dubravke Kanjski« otvorena je u Galeriji Principij.


Kako se ovim povodom osvrnuo Borislav Božić, autorica iz stvarnog, realnog svijeta »uzima« jednu scenu i »provlači« je kroz niz svojih misli i osjećaja koje je rasporedila u dva fotografska ciklusa: »Kodovi vertikalnog vremena« i »Dekonstrukcija iluzije«.


– I jedan i drugi ciklus svjedoče ili proizlaze iz iskrenoga kreativnog procesa za koji često ne možemo utvrditi kada počinje i kada završava.




Naravno, ne govorim o pojavnom, materijalnom stvaralačkom radu, već o onim nevidljivim, kontinuiranim, suptilnim, vibrantnim stanjima i duha i tijela kad viđenu realnost preobražavamo u našu, novu, osobnu realnost.


A kada ta naša nova realnost postane vidljiva i kada je i struka i javnost imenuju kao umjetničko djelo, tada s pravom možemo živjeti svoj misionarski život umjetnika kako to čini Dubravka Kanjski…


Drugi fotografski ciklus »Dekonstrukcija iluzije«, premda se naizgled razlikuje od prvoga, u osnovi je po svom duhu i energiji koju zrači vrlo sličan prvome, da ne kažemo skoro isti.


Ovo je digitalna slika prizora mora koju autorica razlaže na najsitnije strukturne elemente, na piksele…


U oba je ciklusa vrijeme kao egzistencijalna kategorija utemeljeno i vidljivo kroz asocijativnost, kontemplativnost te transcendentalnost svake izložene fotografije/slike.


Dubravka je korak po korak krotila i sapinjala vrijeme kako bi to isto sapeto vrijeme kroz njezine fotografije postalo u konačnici bezvremeno, svevremeno, istaknuo je Božić.


Dubravka Kanjski diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Likovnom umjetnošću bavi se više od 20 godina i danas djeluje u statusu samostalne umjetnice (HZSU).


Svoje je dosadašnje likovno djelovanje predstavila na 20 samostalnih i više od 90 skupnih i selektiranih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu.


Dobitnica je više likovnih nagrada i priznanja stručnih žirija.