Port of Dance

Impresivna Joy Alpuerto Ritter dolazi u Rijeku

Kim Cuculić

Joy Alpuerto Ritter / Foto Katja Renner

Joy Alpuerto Ritter / Foto Katja Renner

Inspirirana plesom vještica legendarne njemačke koreografkinje i plesačice Mary Wigman, remek-djelom neobičnosti, Joy Alpuerto Ritter ispituje naslijeđene plesne rječnike kako bi utjelovila svoj vlastiti lik vještice



RIJEKA  Novi riječki festival suvremenog plesa Port of Dance završava u utorak, 28. srpnja, u 21 sat na Trgu Riječke rezolucije s predstavom »Babae« njemačke plesačice Joy Alpuerto Ritter.


Inspirirana plesom vještica legendarne njemačke koreografkinje i plesačice Mary Wigman, remek-djelom neobičnosti, Joy Alpuerto Ritter ispituje naslijeđene plesne rječnike kako bi utjelovila svoj vlastiti lik vještice.


Spajajući svoje korijene iz filipinskog narodnog te klasičnog plesa s pokretima hip-hopa i voguinga, ona preispituje što znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao vještice.




Babae, što na tagaloškom (filipinskom) jeziku znači žena, dijalog je jedne žene između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i vlasti.



Joy Alpuerto Ritter rođena je u Los Angelesu, a odrasla je u njemačkom Freiburgu u Breisgauu. U mladosti je trenirala balet, jazz, filipinski i polinezijski narodni ples, a diplomirala je u školi Palucca u Dresdenu. Jedan se dio svoje karijere fokusirala na urbane plesne stilove poput hip-hopa, breakdancea i voguinga te je bila aktivna na europskoj urbanoj plesnoj sceni. Godine 2011. pridružila se Cirque du Soleil kao plesačica i aerial artist u sklopu svjetske turneje Michaela Jacksona »Immortal«. Surađivala je kao pridružena koreografkinja s Akram Khanom, Chen Shi-Zhengom, indie rock bendom Florence and the Machine, te je radila predstave za Salzburšku eksperimentalnu plesnu akademiju, Fakultet plesnih umjetnosti u Rimu i Peking Dance Academy.