Opstanak 2

Program nove kazališne sezone: I nova sezona “Zajca” u znaku opstanka

Katarina Bošnjak

Opstanak se odnosi na zajedničku borbu protiv pandemije koronavirusa zbog koje već godinu i pol dana umjetnici žive u neizvjesnosti, ovisni o novim mjerama i broju zaraženih



Nova kazališna sezona riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca nastavlja se s istim motom kao i prethodna, pod naslovom »Opstanak 2«. Opstanak se odnosi na zajedničku borbu protiv pandemije koronavirusa zbog koje već godinu i pol dana umjetnici žive u neizvjesnosti, ovisni o novim mjerama i broju zaraženih.


Stoga će, kako bi kazalište opstalo, ove sezone svi programi u kazališnoj pretplati biti izvođeni uz COVID-potvrde, barem dok epidemiološke mjere ne dopuste drukčije.


Međutim, za gledatelje i gledateljice koji iz bilo kojih razloga nemaju COVID-potvrdu, povremeno će se organizirati i izvedbe uz primjenu epidemioloških mjera aktualnih u tom trenutku.


Neki od premijernih naslova




Ove sezone od dramskih premijera, ali i obnova, izvodit će se Riječki diptih: »Vježbanje života – drugi put« i »Leica format«, predstava po motivima romana »Fahrenheit 451« Raya Bradburyja »232,778°C«, Shakespeareova »Na tri kralja ili kako hoćete« te Fellinijevi »I brod plovi« te »Amarcord«. Oni koji se pretplate, mogu pogledati ove izvedbe uz poklon predstavu »Kralj Edip«.
Od glazbenih premijera tu su opere »Arlecchino & Gianni Schicchi«, »Didona i Eneja«, »Iščekivanje«, »Madama Butterfly« te prvi put u riječkom kazalištu Mozartova »Čarobna frula«… U sklopu Mediteranske trilogije, izvodit će se baleti »Pulcinella«, »Poslijepodne jednog fauna«, »Španjolska rapsodija«, »Romeo i Julija«…


Na repertoaru su dva naslova Federica Fellinija



Za samo otvaranje koncertne sezone izvest će se »Maida Hundeling kao Brunhilda, Saloma, Turandot i Jenufa«, a poslije još i simfonijski koncerti »Beethoven, Bruch, Čajkovski«, zatim »Ljadov, Prokofjev, Rahmanjinov«, »Sibelius, Porra i Lutoslawski« te Brahms i Haydn, kao i Bachova »Pasija po Mateju«. Za finale sezone planiran je još jedan simfonijski koncert »Delepelaire, Elgar, Mahler«.


Upisi pretplate


Sve ove izvedbe jednostavnije je pogledati uz pretplatu kojom je osigurano stalno mjesto u gledalištu, prema vlastitom izboru predstava. Pretplatnici HNK-a uživaju popuste od 10 do 50 posto, s dodatnim popustima za studente i umirovljenike, a na generalkama je popust čak 50 posto. Cijene sezonske pretplate kreću se od samo 111 pa do 756 kuna, ovisno o izabranim predstavama i kategoriji mjesta u gledalištu, a upis pretplate moguće je obaviti do 25. rujna za nove pretplatnike, dok za studente pretplate počinju u listopadu.


Gledat ćemo i Shakespearea