10. susret u sevdahu

Hrvatski kulturni dom na Sušaku ugostit će riječki ansambl Šadrvan i goste

Ivana Kocijan

Foto: REGIS BALLAND

Foto: REGIS BALLAND

Na jubilarnom koncertu na pozornici HKD-a pridružit će im se Irena Grdinić



Jubilarni, deseti Susret u sevdahu bit će održan sutra u HKD-u na Sušaku. Sevdah je ljubavna čežnja, a sevdalinka – stara bosanskohercegovačka gradska pjesma o ljubavi i ljubavnoj čežnji.


Ljubav se u sevdahu najčešće, ali ne isključivo, izražava kao osjećaj prema ljubljenom ili ljubljenoj, i to u različitim fazama ljubavnog odnosa, od prvobitnog zanosa i buđenja ljubavi pa do tuge i bola zbog prestanka ljubavi. Ima u sevdalinkama opjevanih i neprolaznih ljubavi, kao što su ljubav prema majci ili rodnom kraju.


Ljubiteljima sevdaha poznate su mnoge sevdalinke, a poznato je i da su za izvođenje sevdalinki najvažnije ljubav prema sevdahu i interpretativna snaga izvođača. Sevdah se izvodi na način da interpretacija djeluje lagano, a to se upravo najteže postiže.




Kod riječkog ansambla Šadrvan nalazimo oboje: nesumnjivu, jedinstvenu i veliku ljubav prema sevdahu, a bogme i zavidnu interpretativnu snagu. Šadrvan je na okupu već devet godina i imaju prepoznatljiv zvuk i način izvedbe.


Bilo da sevdalinke izvode onako kako su zvučale šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, bilo da im u vlastitim aranžmanima pristupe na pomalo neočekivan način, članovi Šadrvana neće razočarati slušatelje: u njihovim izvedbama osjećaju se živo srce i živi dah sevdaha.


Susreti u sevdahu na određeni su način konceptualni koncerti na kojima se članovima Šadrvana u izvođenju sevdalinki pridružuju najčešće kvarnerski, ali i drugi glazbenici i umjetnici, čime za publiku nastaju novi, neočekivani užici.


Ovaj put na jubilarnom koncertu na pozornici HKD-a pridružit će im se Irena Grdinić, voditeljica, glumica i pjevačica, i Emir Hot, gitarist visokog renomea. Program počinje u 20 sati, a cijena ulaznice je 10 eura.