Održan simfonijski koncert

Hrvatska praizvedba skladbe “Postani rijeka”

Kim Cuculić

Pljesak i ovacije za Riječki simfonijski orkestar / Foto D. ŠOKČEVIĆ

Pljesak i ovacije za Riječki simfonijski orkestar / Foto D. ŠOKČEVIĆ

Koncert »Postani rijeka - Adams, Šostakovič« izveo je Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa



RIJEKA  Na Trgu Riječke rezolucije održan je simfonijski koncert »Postani rijeka – Adams, Šostakovič« u izvođenju Riječkog simfonijskog orkestra te pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa.


Na početku programa hrvatsku praizvedbu doživjela je skladba »Postani rijeka« sve popularnijeg američkog kompozitora Johna Luthera Adamsa.


Iznimno sugestivna i naslovom prigodna skladba, meditativnog ugođaja, nastavila je niz do sada neizvođenih skladbi.




Uslijedila je Šostakovičeva »Dvanaesta simfonija«, s podnaslovom »Godina 1917.«, a posvećena je Vladimiru Lenjinu. Autor je simfoniju skladao programski, s refleksijama na najvažnije događaje u Lenjinovu životu te na kraju i njegove smrti. Važnu ulogu imaju i citati raznih pjesama, posmrtnih marševa i kompozitorovih ranijih djela.


Zbog toga se »Dvanaesta simfonija« često nazivala i narodnim herojskim epom. Glazba Šostakoviča obilježena je bogato razrađenom melodijom, polifonskim strukturama, domišljatim formalnim rješenjima, iznimno znalačkom instrumentacijom i dubokom ekspresivnošću. Mogla je to osjetiti i riječka publika, koja je orkestar i Villea Matvejeffa ispratila pljeskom i ovacijama.