Potraga za »zlatnim padobranima«

HNK Zajc: Šefica Baleta i šef Tehnike odbijaju dati svoje ugovore na uvid javnosti

Davor Mandić

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Svoj nam je ugovor dostavio šef šefice Baleta i šefa Tehnike Marin Blažević, svoje ugovore dostavili su nam i drugi ravnatelji kulturnih ustanova u Rijeci, no dvojac iz Kazališta, iz »drugog ešalona« ravnatelja, to ne želi.



RIJEKA – Ravnateljica Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Maša Kolar i v. d. upravitelja Tehnike Alan Vukelić ne žele s javnosti podijeliti svoje ugovore o radu, koje smo od njih, i od kazališta u kojemu rade, zatražili, na jednak način kako smo ugovor tražili i od intendanta Marina Blaževića, no on nam ga je dao na uvid. Podsjetimo, u ugovoru o radu Marina Blaževića postoji osiguranje u slučaju prestanka mandata, tzv. »zlatni padobran«, koji nas je ponukao da slična osiguranja potražimo i kod ravnatelja ostalih riječkih kulturnih ustanova, i svi do jednoga/jedne, s nama su te ugovore podijelili. Što je pohvalno, ali i u skladu s percepcijom njihove javne funkcije. Ipak odgovaraju i poreznim obveznicima koji ih financiraju.


Pozivanje na GDPR


Kada smo isto zatražili i od Maše Kolar i Alana Vukelića, kao ravnatelja u »drugom ešalonu«, dobili smo ovaj odgovor iz Kazališta: »(…) u odnosu na upit za dostavu ugovora o radu Maše Kolar i Alana Vukelića, izvješćujemo Vas kako nemamo dozvolu samih zaposlenika. Predmetni ugovori su osobni podaci za čiju nam je dostavu potrebna dozvola zaposlenika. Obzirom da privola izostaje, potrebno nam je dostaviti obrazloženje o postojanju javnog interesa za dostavu takvih informacija s obzirom na GDPR, a kako bi se mogao provesti test razmjernosti.«


Obrazloženje smo poslali, a dok Kazalište procjenjuje je li naše traženje od javnoga interesa, reći ćemo samo da smo u problematiziranju »zlatnih padobrana« utvrdili i da za njihovo postojanje ne mogu uvijek biti krivi samo oni na koje se ta osiguranja odnose, već i sustav koji im to omogućuje, pa predložiti da se cijela ta priča puno bolje (zakonski) uredi, no to je drugi krak svega.


Javni poziv




Prvi i osnovni je transparentnost, na koju se ova uprava Kazališta konstantno poziva. Pa stoga javno pozivamo Mašu Kolar i Alana Vukelića da se povedu primjerom svoga šefa, a i drugih ravnatelja kulturnih ustanova u Rijeci, koji su s nama podijelili svoje ugovore te se izložili sudu javnosti. Jednostavno možemo zaobići cijeli igrokaz prepucavanja s pravnom službom i testovima razmjernosti ako Kolar i Vukelić podijele s nama, poreznim obveznicima koji ih plaćamo, svoje ugovore.