BOGAT PROGRAM

HNK Ivana pl. Zajca za novu sezonu “Sada ili nikada” priprema 17 premijera: Bit će to posljednja sezona Marina Blaževića

Davor Mandić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U sljedećoj sezoni bit će 17 premijera, od kojih je čak deset koprodukcija. Riječ je o oproštajnoj sezoni intendanta, ravnateljica i ravnatelja riječkog HNK-a



RIJEKA – Višeznačni slogan nove sezone HNK-a Ivana pl. Zajca »Sada ili nikada« označava oproštajnu sezonu intendanta i ravnatelja riječkog kazališta, kako je to istaknuo sam intendant Marin Blažević na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Najavljujući sezonu 2023./2024. Blažević je rekao da neće novinarima tumačiti rečeni slogan, no ako to oni ne budu uspjeli, ponudit će im ipak nekoliko svojih tumačenja. Nije precizirao kada. Rekao je i da osim što je riječ o oproštajnoj sezoni, bit će to i prva »normalna« sezona nakon što je prve dvije sezone obilježila pandemija, a treću događanja u i oko kazališta, ili kako je to intendant rekao: »Sve ono čime smo se bavili.«


Ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica pokušala je na hrvatskom jeziku predstaviti dramski repertoar. Od premijera najavila je svoju režiju Dickensova klasika »Božićna priča«, koja bi se trebala dogoditi prigodno oko Božića. Posebno će se očekivati izazovna premijera Shakespeareova »Macbetha« u režiji Eduarda Milera, a u kojoj će glavne uloge ostvariti Aleksandar Cvjetković Kajo i Olivera Baljak. Cvjetković nije htio govoriti o ulozi, pa je mikrofon prepustio Oliveri Baljak, koja je rekla da se u glumačkom svijetu kaže da ako glumcu želiš najteži posao, onda mu dadeš da glumi u »Macbethu«.


Marinkovićeva »Glorija«


Najava premijere predstave »Znaš da nema bliže«, u dva dijela, prema još neobjavljenom novom dvodijelnom romanu Kristiana Novaka, u režiji propulzivnog mladog redatelja Ivana Plazibata, naznačila je predstavu za koju će zasigurno vladati interes publike. Kako je rekla Gatica, roman će izaći tek najesen, a predstava je koprodukcija s HNK-om u Varaždinu. Zanimanje bi mogla izazvati i premijera »Glorije« Ranka Marinkovića u režiji Senke Bulić, a Gatica je najavila i suradnju s Umjetničkom organizacijom Kolektiv Igralke te Slovenskim mladinskim gledališčem i Maskom iz Ljubljane na projektu »Cure«. »Cure« je kazališni diptih, koji se sastoji od performativnog predavanja »Povijest spolnog odgoja« i dokumentarne predstave »Cure« autorica Tjaše Črnigoj i Kolektiva Igralke, u režiji Tjaše Črnigoj.




Na koncu Gatica je najavila i cabaret noir »Gamad«, prema motivima Janka Polića Kamova i Slavka Gruma, koprodukciju s Plesnim Teatrom Ljubljana u režiji i koreografiji Natalije Manojlović Varge.



Od repriza publika riječkog kazališta moći će pogledati Nušićevu »Gospođu ministarku«, »Rastanke« Mani Gotovac i Elvisa Bošnjaka, Shakespeareova »Na Tri kralja ili kako hoćete«, »Regoča« Ivane Brlić-Mažuranić, Fellinijev »Amarcord« i Sofoklova »Kralja Edipa«.


Operni program najavio je novi ravnatelj Dražen Siriščević, koji je izrazio svjesnost da za njega posebno vrijedi onaj »Sada ili nikada« iz slogana sezone, s obzirom na to da mu je to i prva i posljednja sezona u riječkom kazalištu u ovom sastavu.


– Mislim da se iz našeg programa vidi da nam ambicije ne nedostaje i da nam skoromnost nije vrlina, ali nadam se da će se izvrsnost potvrditi. Ne idemo utvrđenim stazama, nego novim, ne robujemo konvenciji »željeznog« opernog teatra, jer to je konformizam, to umiruje i uspavljuje, a mi želimo strast, jer bez erosa nema ni života ni umjetnosti – rekao je Siriščević, ukazavši na to da je već i broj naslova, pet, ambiciozan.


Kaubojska opera


»Anna Bolena« Gaetana Donizettija doista nije prvi naslov ovog autora koji bi se očekivao. Ovom tragičnom operom dirigirat će Ville Matvejeff, režirat će Dora Ruždjak Podolski, a u glavnim ulogama bit će Anamarija Knego, Diana Haller, Michaela Selinger i Luka Ortar. Anamarija Knego je na konferenciji izjavila da ona voli izazove, pa da je tako objeručke prihvatila ovaj izazov te da je za nju raditi nešto novo i istraživati vrh.


Slijedi koprodukcija Opere HNK-a Ivana pl. Zajca sa Slovenskim komornim glazbenim kazalištem i Cankarjevim domom u Ljubljani »Napudraj joj lice« Thomasa Adèsa. Dirigirat će Simon Dvoršak, a režirati Eva Hribernik.


Ni operu »La fanciulla del West« Giacoma Puccinija ne bi se očekivalo kao prvi izbor iz repertoara autora, a ovom kaubojskom operom ravnat će Valentin Egel u premijernoj režiji Giorgija Suriana. U glavnim ulogama nastupit će Kristina Kolar, Ivan Momirov i Giorgio Surian. Koprodukcija s Istarskim narodnim kazalištem u Puli u povodu 170. obljetnice rođenja i snimanja cjelovite opere za njemačku diskografsku kompaniju CPO Antonija Smareglije »Nozze Istriane«, pod ravnanjem Simona Krečiča i u režiji Marina Blaževića sljedeći je premijerni operni naslov, a Siriščević je najavio i Wagnerovo »Rajnino zlato«, dvoipolsatni uvod u »Prsten Nibelunga«, kojim će ravnati Valentin Egel i koji će režirati upravo Siriščević.


U obnovi će publika moći vidjeti Straussovu »Elektru« i Juranićevu »Operu po Kamovu«, a u reprizama »Pikovu damu« Čajkovskog i Verdijeva »Don Carla«.


Koncerti i baleti


O koncertima je govorio šef dirigent Valentin Egel, najavivši Rahmanjinova i njegov Drugi koncert za klavir i orkestar te Drugu simfoniju, pod njegovim ravnanjem, zatim Verdijev »Requiem«, također pod njegovim ravnanjem, Božićni koncert zbora Opere, pod dirigentskom palicom Mattea Salveminija te svojevrsni riječki brend, za koji se uvijek traži karta više: Novogodišnji koncert.


Nije bilo riječi o programu koncerta, no poznat je dirigent: Valentin Egel. Dirigent Ivan Hut ravnat će Čajkovskijevim Koncertom za violinu i orkestar u D-duru, op. 35, uz solisticu Katarinu Kutnar, na čiji je angažman Egel posebno ponosan, istaknuvši Kutnar jednom od najboljih violinistica u Hrvatskoj. Koncertom Chopina i Lutoslawskog ravnat će Riječanima poznati Ville Matvejeff, Mahlerovom šestom Valentin Egel, kao i Edukacijskim koncertima.


Ravnateljica Baleta Maša Kolar javila se snimljenim videom iz Pečuha, gdje je riječki Balet na gostovanju, i najavila dvije, odnosno tri premijere. Prva je »Sada ili nikada«, u koprodukciji s HNK-om u Varaždinu, a u koreografiji Maše Kolar i Jeroena Verbruggena, dok druga nosi radni naslov »Grand finale«, koreografa Nadava Zelnera. Uz ove dvije »velike« premijere, bit će još i jedna manja, kako je to rekla Kolar, premijera Collodijeva »Pinocchija« za djecu, koreografa Michelea Pastorinija.


Talijanska drama


Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo najavio je program ove grane riječkog kazališta. »U ritmu Broadwaya« Igora Weidlicha nastaje u koprodukciji s B GLAD produkcijom, u režiji Tihane Strmečki i izvedbi Leonore Surian Popov, koja obilježava 20 godina karijere. U ovoj predstavi-koncertu, kako je to istaknuo Settimo, Surian će moći pokazati sve svoje talente. Surian je rekla da je uzbuđena i zahvalna što joj je matično kazalište omogućilo proslavu 20 godina rada upravo ovom predstavom i koncertom, u kojoj/kojem u sat i pol ona tumači 20 različitih ženskih likova, na više jezika.


U koprodukciji s Teatrom Rossetti iz Trsta nastaje predstava »Memories« Carla Goldonija, u režiji Lina Marrazza, a u koprodukciji s Teatrom Biondo iz Palerma »Kamikaze« Emanuelea Aldrovaldija, u režiji Marca Lorencija. U potonjoj predstavi glumit će Aleksandar Cvjetković, koji je rekao da mu je iskustvo rada s redateljem Lorencijem bilo fantastično te da mu je drago da Kazalište opet surađuje s njim.


Blažević je zaključno rekao da će u sljedećoj sezoni biti 17 premijera, od kojih je čak deset koprodukcija, što je po njemu ključ za opstanak našeg »fragilnog kazališnog sektora u okolnostima publike, politike i medija«. Najavio je i nastavak suradnje u sklopu Konzorcija nacionalnih kazališnih kuća.