Međunarodni festival

Gomirje Harmonika Mundijal 2020: Predstavljanje različitih kultura preko harmonike

Marinko Krmpotić

Gomirje je bilo domaćin priredbe Gomirje Harmonika Mundijal / Foto MARINKO KRMPOTIĆ

Gomirje je bilo domaćin priredbe Gomirje Harmonika Mundijal / Foto MARINKO KRMPOTIĆ

Ova je priredba nedvojbeno ostvarila ciljeve te povezala različite kulturne utjecaje i etno nasljeđa, posebno mjestašca Gomirje, postavljajući ga u širi kontekst europske i svjetske glazbene scene



GOMIRJE – Pod nazivom Gomirje Harmonika Mundijal 2020 jučer je u ovom malom goranskom mjestu počeo dvodnevni međunarodni festival harmonike koji se održava u okviru programa Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, točnije dio je projekta »27 susjedstava«. Druženje je počelo predstavljanjem gomirskog europskog susjedstva, organizacije GreenWise People iz Velike Britanije, a potom je održana vrlo kvalitetna majstorska radionica maestra Marka Hatlaka, istaknutog slovenskog harmonikaša.


Nadareni harmonikaši


Radionici je nazočilo šest mladih nadarenih harmonikaša koji su od slovenskog majstora te gitarističkog majstora Zorana Majstorovića mogli naučiti puno toga te se usput i zabaviti. Učinili su to Marta Beljan, Damjan Vučković, Aleksandar i Radovan Jezdić, Sanjin Klaić te Borna Ivanković. Svečano otvorenje Gomirje Harmonika Mundijala 2020 priređeno je u dvorištu najzapadnijeg manastira srpske pravoslavne crkve u Europi u čijem je sklopu i crkva sv. Jovana Preteče, a nazočne su tom prigodom pozdravili predstavnici tima Gomirje, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, srpske pravoslavne crkve i Rijeke 2020 te predstavnici tima susjedstva Kuti koji su Gomirju predali vremensku kapsulu »27 susjedstava« koja će se po završetku svih programa, s porukama susjedstava, pohraniti na 100 godina.


Marko Hatlak

Marko Hatlak studirao je na prestižnim akademijama u Njemačkoj, u gradovima Weimar i Würzburg, gdje je i magistrirao u klasi slavnog prof. Stefana Hussonga. U svojoj koncertnoj aktivnosti Hatlak bilježi koncerte diljem svijeta s nekim od najslavnijih orkestara i poznatim glazbenicima, a glazba koju izvodi je kombinacija raznih stilova; od tanga do etno glazbe, od baroka do suvremene klasične glazbe



 


Razni glazbeni izričaji


Potom je uslijedio koncert Marka Hatlaka uz uvodni nastup mlade delničke harmonikašice Marte Beljan, a Gomirje Harmonika Mundijal 2020 nastavlja se danas na nogometnom igralištu u Gomirju (ili u slučaju kiše u Domu kulture), gdje će se od 16 do 19 sati održavati program Heligonke u gostima Udruge »Glazbeni susreti Gorskog kotara«. Za sam kraj druženja nastupit će gomirski harmonikaši Bojan Stipanović, Milenko Bujda i Valentin Pribanić.


Škola harmonike

Nikolina Kosanović, predstavnica Susjedstva Gomirje, među najzaslužnijima je za ideju i realizaciju ovog susreta koji je prošle godine doživio premijeru kao svojevrstan pilot-projekt, a namjera je pretvoriti ovo zanimljivo harmonikaško druženje u tradiciju: »Jedan od ciljeva u budućnosti nam je napraviti Školu harmonike te privući djecu iz različitih sredina i omogućiti im da deset, petnaest dana borave na ovom području, uče svirati harmoniku te se na kraju pridruže ovom harmonikaškom mundijalu.«, najavila je Kosanović.


Ukupnim zbivanjima ova je priredba nedvojbeno ostvarila ciljeve te povezala različite kulturne utjecaje i etno nasljeđa, posebno mjestašca Gomirje, postavljajući ga u širi kontekst europske i svjetske glazbene scene kojim se preko harmonike predstavljaju različite kulture i glazbeni izričaji. Baš stoga pohvale zaslužuje udruga »Gomirje u srcu 1599« koja je nositeljica inicijative Susjedstva Gomirje, kao i partneri u provedbi programa – Manastir i crkva sv. Jovana Preteče te Nogometni klub Gomirje, a u samoj realizaciji, ističu organizatori, puno su pomogli pododbori SKD-a Prosvjeta iz Gomirja i Moravica, Primorsko-goranska županija, Grad Vrbovsko te mještani Gomirja.