Permijera

“Genijalna prijateljica” u zagrebačkom HNK-u: Drugi u Europi adaptirali djelo Elene Ferrante

Davor Mandić

Foto Mara Bratoš

Foto Mara Bratoš

Posljednja ovogodišnja premijera zagrebačkog HNK-a scenska je adaptacija romana Elene Ferrante



Posljednja ovogodišnja premijera zagrebačkog HNK-a bit će izvedba »Genijalne prijateljice«, scenska adaptacija romana poznate spisateljice koja piše pod pseudonimom Elena Ferrante, u sam smiraj godine u četvrtak, 30. prosinca.


Predstavu režira Marina Pejnović, a glume Jadranka Đokić, Iva Mihalić, Ksenija Marinković i drugi.


Intendantica Dubravka Vrgoč izražava ponos što je njezino kazalište drugo nacionalno kazalište u Europi nakon National Theatera u Londonu koje na scenu postavlja adaptaciju ovog romana.




Ravnatelj Drame Ivica Buljan ističe da je priča o postavljanju »Genijalne prijateljice« u HNK-u u Zagrebu započela još prije tri godine, no proces oko autorskih prava je potrajao.


Foto Mara Bratoš


– Elena Ferrante, zašto baš ona? Jer je to autorica za kojom vlada enigma, tko je zapravo ona, koliko ima godina? O


na je u svojim 70-im godinama, a na europsku i svjetsku literarnu scenu donijela je temu koja je u ovom trenutku vrlo značajna, a to je pogled u 50-e godine.


U današnjem vremenu kriza, egzistencijalnog straha, idealno je vrijeme za podsjećanje na slična vremena, a to su 50-e godine kada je Europa nakon svih ratova i strahota okrenula stranicu i krenula dalje… To dalje je u srcu romana Elene Ferrante – kaže Buljan.


Redateljica Pejnović ističe da na scenu postavljaju prvu knjigu, koja prikazuje početak iznimno kompleksnog ženskog prijateljstva.


– Odnos tih dviju žena, Lile i Elene, nije crno-bijeli, one se vole, a i kad se mrze, stalno su tu jedna za drugu.


Ovaj roman naizgled kao da je zakašnjeli, ali ono što je specifično je isprepletenost njihovih života, koja je prikazana na beskrajno detaljan način, dok se s druge strane nalazi socijalni kontekst, kontekst Rajona od kojega one pokušavaju pobjeći, ali bez kojega ne postoje – kaže Pejnović.