Filipa Valenčić i Doroteja Matić

Galerija SKC otvara vrata izložbom “Introspekcija zapuštenosti”

Kim Cuculić

Zapuštena baština, pogotovo u Rijeci, predmet je rasprava o njenim neiskorištenim mogućnostima



Nakon ljetne stanke Galerija SKC otvara vrata u petak 10. rujna u 19 sati izložbom »Introspekcija zapuštenosti«. Kako piše u najavi izložbe, zapuštena baština, pogotovo u Rijeci, predmet je mnogih stavova i rasprava o njenim neiskorištenim mogućnostima.


– Ti prostori neizbježno tvore velik dio identiteta grada, u njima su zapisani tragovi prošlosti i problematika sadašnjosti. Obično je ta »prisutnost zapuštenosti« opisana povijesnim činjenicama ili fotografijama ili budućim projektima, ali rijetko dobiva subjektivniji pristup.


Introspekcija zapuštenosti stavlja naglasak na sadašnje stanje tih objekata i upravo ga takvog želi sačuvati u obliku umjetničkog djela. Svrha izložbe je eksperimentiranje načinima na koji se promatra i razumije prostor, a podijeljena je u dva čina: prvi tvore ilustracije, a drugi obuhvaća prostorne instalacije, stoji u najavi.




Autorice su Filipa Valenčić i Doroteja Matić. Valenčić je rođena 1992. u Zagrebu. U Rijeci je završila Školu za primijenjenu umjetnost. Kasnije upisuje studij krajobrazne arhitekture u Ljubljani. Doroteja Matić rođena je 1997. godine u Virovitici. Nakon završene Gimnazije u Virovitici, upisuje preddiplomski studij krajobrazne arhitekture u Zagrebu.


Na otvorenju će svirati novonastali hrvatsko-slovenski glazbeni sastav Sve boje jazza koji čine Lovro Mirth (vokal), Dorian Cuculić (klavijature), Boštjan Franetič (gitara) i Jože Cesar (bubnjevi).