Gradska galerija Crikvenica

Fotografije poznatog reportažnog fotografa Toše Dapca

Davor Mandić

Jedna od fotografija s izložbe

Jedna od fotografija s izložbe

Fotografije sela Toše Dapca odaju velik umjetnički talent, kao i specifičan društveno-politički okvir, političko obilježje i duh vremena u kojem su nastale



Gradska galerija Crikvenica poziva na izložbu »Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dapca 1930-ih – 1950-ih«. Izložba će biti otvorena u Galeriji u petak 17. rujna u 20 sati, a otvorit će je Kosjenka Laszlo Klemar i Barbara Blasin.


– Premda manje poznate od fotografija iz ciklusa »Ljudi s ulice«, kojima stječe status najpoznatijeg hrvatskog reportažnog fotografa, Dapčeve fotografije sela ne zaostaju po umjetničkoj i dokumentarnoj kvaliteti.


Riječima fotografkinje Gisele Freund: »Svaki trenutak povijesti obilježen je rađanjem posebnog načina umjetničkog izražavanja, a ono pak odgovara političkom obilježju te načinu mišljenja i ukusu epohe«. Fotografije sela Toše Dapca odaju velik umjetnički talent, kao i specifičan društveno-politički okvir, političko obilježje, način mišljenja i duh vremena u kojem su nastale – kaže se u najavi, uz napomenu da je cjelinu opusa fotografija sela iz toga vremena teško sagledati, jer ih se razmjerno malo može precizno datirati.




– Dabac nije vodio preciznu evidenciju i bez sačuvanog pisanog traga, ako fotografija nije objavljena u novinama ili publikacijama, nemamo pouzdane parametre za datiranje i za lokacije snimanja. Ova izložba daje izbor fotografija većinom snimanih u formatu filma 6 x 6 cm, a ne u već tada popularnom reportažnom Leica formatu 35 mm, pa odstupaju od današnje percepcije reportažne fotografije. Međutim zbog pomno prikazane društvene stvarnosti i uvjeta života možemo ih u cijelosti uvrstiti u taj žanr – zaključak je najave.