HKD NA SUŠAKU

FOTO Otvoren Međunarodni festival malih scena u Rijeci, najviše predstava bavi se pitanjem ljudskih prava

Kim Cuculić

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec

Ove godine Festival traje od 3. do 9. svibnja, a u izboru selektora Jasena Boke na programu je sedam predstava iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Poljske. Sve predstave bit će izvedene u HKD-u na Sušaku



RIJEKA – Međunarodni festival malih scena u Rijeci, 28. po redu, otvoren je večeras u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Festival je otvorila predstava »Genijalna prijateljica« Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u režiji Marine Pejnović, nastala prema romanu suvremene talijanske književnice Elene Ferrante. Ove godine Festival traje od 3. do 9. svibnja, a u izboru selektora Jasena Boke na programu je sedam predstava iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Poljske. Sve predstave bit će izvedene u HKD-u na Sušaku.


Foto galerija: Festival malih scena - otvorenje Foto: Ana Križanec


Prema riječima izbornika Jasena Boke, osnovna tema koja se ove godine pojavljuje u svim predstavama, a često i dominira, jest pitanje temeljnih ljudskih prava, onih koji su (i) u suvremenomu društvu nepravedno stavljeni u status manjine i time marginalizirani, a tu su na prvom mjestu prava žena.


Izložba plakata


Danas je na programu »Lear« prema Williamu Shakespeareu Teatra Stary iz Lublina, u režiji Janusza Oprynskoga. Riječ je o monodrami Andrzeja Seweryna koja donosi priču o Shakespeareovu junaku od kraja. »Lear umire, možda odlazi u čistilište, i tamo se ponovo suočava sa životom«, piše u najavi. Uoči predstave u Galeriji Kortil u 19 sati bit će otvorena izložba »Lica, maske, rekvizita: Shakespeareov svijet u poljskim kazališnim plakatima«. Kustos je Zenon Butkiewicz, a izložba je ostvarena pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu.




U petak, 5. svibnja, bit će izveden naslov »Pristanak« engleske dramatičarke Nine Raine u izvođenju beogradskog Ateljea 212 i u režiji Nebojše Bradića. U subotu, 6. svibnja, na Festival malih scena stiže predstava »55 kvadrata« Hrvatskog narodnog kazališta Split prema tekstu suvremene hrvatske autorice Ivane Vuković i u režiji Ivana Plazibata.


»Tramvaj zvani želja«


U nedjelju, 7. svibnja, na programu je predstava »Posljednje djevojčice« Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića i izvedbi Kazališta Kosztolányi Dezso iz Subotice. U ponedjeljak, 8. svibnja, slijedi predstava »Tramvaj zvani želja« Tennesseeja Williamsa nastala u koprodukciji Kazališta Ulysses, Beogradskog dramskog pozorišta i BELEF festivala te u režiji Lenke Udovički. Zadnji festivalski dan, 9. svibnja, donosi predstavu »Moj sin samo malo sporije hoda« suvremenog hrvatskog autora Ivora Martinića u izvođenju Sarajevskog ratnog teatra i u režiji Ivana Plazibata.