POSVETA VELIKOM UMJETNIKU

FOTO Održana promocija najnovije knjige o Arsenu Dediću autorice Diane Šetka – ,,Arsen – sjećanja”

Ante Peričić

Foto Josip Mišković

Foto Josip Mišković

"Uvijek mi je govorio – hvala ti za slobodu koju sam imao i u kojoj sam mogao raditi. Tih 45 godina bilo je predivno. Zahvalna sam što me učio, što je bio sa mnom, što me izdržao. Dobro smo se nadopunjavali i samo mogu reći da mi je žao što nije sada s nama”. 



,,Arsen – sjećanja” najnovija knjiga o Arsenu Dediću autorice Diane Šetka promovirana je u srijedu u La Bistrou hotela Esplanade, mjestu koje je, usput budi rečeno, bilo omiljeno pokojnom Arsenu Dediću i njegovoj životnoj suputnici Gabi Novak.



Predstavljanju knjige prisustvovali su mnogi poštovatelji i prijatelji obitelji Dedić, mahom osobe iz našeg javnog i kulturnog miljea – od Dragana Despota, Dmitrija Popovića, Danijele Martinović pa do Želimira Babogredca, Gorana Matovića, Biserke Petrović i Lee Dekleva.





Urednica knjige Dubravka Tomeković Aralica zapitala se što bi Arsen rekao kada bi vidio ovaj skup. ,,Vjerojatno: Divno vas je vidjeti. Ali, što ste svi ostarjeli”!, što je izazvalo smijeh okupljenih. Ova je biografija, kaže Tomeković Aralica, nastala na poticaj Maroja Mihovilovića, legendarnog urednika i publiciste. Odmah im je na pamet, kao autorica, pala Diana Šetka. ,,Ne znam uporniju osobu koja bi okupila 46 sugovornika i skupila njihova sjećanja, tako je i knjiga dobila ime – Sjećanja”.



Autorica je kazala da joj je bilo lako pisati biografiju jer je imala pomoć od prijatelja, suradnika i, nadasve, Gabi. Arsen je, izjavila je, itekako zavrijedio biografiju, pogotovo u vremenima u kojima je svatko ima. ,,Mislim da je njegov život bio vrlo zanimljiv, njegov je rad pokazao da je on toliko toga učinio za sve skupa. Nije vrijeme za patetike, ali mi je žao što nije dobio Nagradu Grada Zagreba” zaključila je Šetka. Despot se prisjetio koliko mu je Dedić pomogao prilikom rada na monodrami ,,Na rubu pameti”, dok su Martinović i Dekleva naglasile kako je Arsen, iako to nije bilo često vidljivo, bio izuzetno topao čovjek. ,,Arsen je bio moj prijatelj, stariji brat, mentor, glazbeni otac.


Diana Šetka


Najbolje bi bilo da je on ovdje s nama, sada. Tu smo bili zajedno i prije nego što je otišao na operaciju. Jedino bolje od ove knjige bila bi samo jedna autobiografija. Ne znam postoji li to negdje, hoće li ikada izaći, a ako izađe – to će biti najbolja knjiga o Arsenu, ona koju je sam napisao” kazao je Zoran Predin, na što će Novak odgovoriti da je o tome teško jasno odgovoriti, a njoj samoj najteže. ,,Kada sam pročitala knjigu, vidjela sam s koliko ljubavi i poštovanja je on, zapravo, bio okružen.



Ova je biografija bila potrebna i smatram da će izazvati veliki interes. Slatka je. Opipljiva. Pitka i vrlo lijepo napisana” kazala je doajenka naše glazbene scene, a na pitanje koliko se doživljaj suradnika razlikuje od njenog vlastitog, Gabi je odgovorila kako je život s Arsenom bio i buran i lijep, prepun bonaca i bura. ,,Živjeti s Arsenom nije bilo lako. Jedna sam od rijetkih njegovih prijateljica koja je zaista iskreno izdržala i preživjela (smijeh). S njim je bilo divno živjeti, trpjeti, raditi, profitirati.


Gabi Novak


Lijepo je kada, u životu, nekog iskreno voliš i poštuješ punim srcem. S umjetnicima je teško živjeti jer oni apsolutno traže svoju slobodu. Uvijek mi je govorio – hvala ti za slobodu koju sam imao i u kojoj sam mogao raditi. Tih 45 godina bilo je predivno. Zahvalna sam što me učio, što je bio sa mnom, što me izdržao. Dobro smo se nadopunjavali i samo mogu reći da mi je žao što nije sada s nama”.


Zoran Predin


Ova edicija, tvrdog uveza, u izdanju Profil knjige, podijeljena je u šest dijelova – odrastanje (pabirci o odrastanju), sazrijevanje (pabirci o sazrijevanju), putovanja (pabirci o nekim putovanjima), čovjek kao ja (pabirci o jednom karakteru), Gabi (pabirci o jednoj neponovljioj ljubavi), Na zlu putu (pabirci o odlasku), kao i sjećanja autorice, Post mortem, te ono što su, još 1986., o Arsenu rekli Igor Mandić, Veselko Tenžera, Željko Sabol, Tonko Maroević i drugi.


Lea Deklava


Svaki od dijelova ne donosi samo biografske crtice našeg najvažnijeg kantautora, već i, kako je imenom sugerirano i ranije spomenuto, sjećanja četrdeset i šest osoba na tog legendarnog glazbenika, da spomenemo samo Gabi Novak, Sandru Dedić Slavica, Matiju i Milutina Dedića, Ninu Badrić, Petra Grašu, Terezu Kesoviju, Ladu Leskovara, Lelu Margitić, Alena Slavicu, Nelu Sršen, Minju Subotu, Radu Šerbedžiju, Zrinka Tutića, Mire Ungara, Ksenije Urličić, Zlatka Viteza, Antona Vrdoljaka i Igora Zidića.


Danijela Martinović


Dragan Despot


Želimir Babogredac


Dimitrije Popović