Zahtjevan proces

FOTO Izložba “Brick by brick” Marije Lazanja Dušević prikazuje obnovu Palače šećera

Claudia Bošković

Foto Angela Maksimović

Foto Angela Maksimović

Tijekom dvije i pol godine građevinskih radova snimljeno je nekoliko stotina fotografija, a za izložbu je odabrano njih 75



U Svečanoj dvorani Palače šećera otvorena je izložba fotografskih radova „Brick by brick“ autorice, muzejske kustosice i dokumentaristice Marije Lazanja Dušević.


Foto galerija: Izložba "Brick by brick" Marije Lazanja Dušević Foto: Angela Maksimović


Uvodnu riječ preuzeo je Velid Đekić, a izložbi su prisustvovali i vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja grada Rijeke Vinko Ivić, zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski i voditelj Fotokluba Rijeka Borislav Božić.





U obliku video i foto materijala, izložba prikazuje zahtjevan proces obnove Palače šećera koja je trajala od ožujka 2018. do kolovoza 2020. godine.



Tijekom dvije i pol godine građevinskih radova snimljeno je nekoliko stotina fotografija, a za izložbu je odabrano njih sedamdeset i pet.



Naime, uz dokumentarni i edukativni karakter, fotografije prvenstveno imaju vrhunsku interpretativnu vrijednost, a cijeli proces preobrazbe iz derutne administrativne zgrade nekadašnje tvornice Rikard Benčić u današnju muzejsku Palaču šećera bilježi i bogati videomaterijal.



Kao što ističe autorica, naziv izložbe „Brick by brick“ osim što upućuje na proces izgradnje također otkriva ideju zajedništva, koje čini i okosnicu ovog uspješnog projekta u čijoj realizaciji su sudjelovali mnogi. Izložbu je moguće posjetiti do 3. rujna 2023. godine.


Foto Angela Maksimović