MONODRAMA

Emir Hadžihafizbegović s predstavom “Sve je do nas” večeras u 18 sati u HKD-u Na Sušaku

Jakov Kršovnik

Foto Nina Djurdjevic PIXSELL

Foto Nina Djurdjevic PIXSELL

Emira Hadžihafizbegovića u Rijeku je pozvalo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke povodom obilježavanja današnjeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

RIJEKA – Monodrama “Sve je do nas” antipod je onoga što se od mene na sceni očekuje, u smislu da predstava nije nikakva komedija, nego priča o stanju duha, koji je planetarni, europski, balkanski, bosanski, hrvatski problem… Moramo izaći iz eutanaziranog stanja duha, jer svi se krećemo kao Jack Nicholson u filmu “Let iznad kukavičjeg gnijezda” i čekamo nekog indijanca da podigne taj kamen i probije prozor kroz koji ćemo izaći. No, ja mislim da mi to moramo sami napraviti, zato predstava nosi naziv “Sve je do nas”. Mi smo donosioci odluka, kako kažu stoici i Marko Aurelije “Život je onakav kakva ti je misao”, rekao je novinarima Emir Hadžihafizbegović, najavljujući svoju monodramu “Sve je do nas” koja će se održati večeras u HKD-u na Sušaku u 18 sati.


Ulaz na predstavu se ne naplaćuje, ali je potrebno rezervirati mjesto na mail: [email protected]. Za ulazak u dvoranu potrebna je COVID potvrda, kao i nošenje maske, kažu organizatori.


Emira Hadžihafizbegovića u Rijeku je pozvalo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke povodom obilježavanja današnjeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a glumac i direktor Kamernog teatra 55 kazao je da mu je drago biti u Rijeci, gradu za koji je inače senzibiliziran i u koji dolazi godinama, u kojem ima brojne prijatelje. Također, čestitao je svim Bošnjacima, Bosancima i Hercegovcima raznih povijesno-religijskih krugova Dan državnosti i osvrnuo se na političku situaciju u BiH.
– Vi znate da je Bosna i Hercegovina sada u jednom postdaytonskom kakofoničnom političkom ambijentu, a kojega ćemo mi riješiti. To jest najveća kriza poslije Daytona, ali nije najveća kriza u povijesti Bosne i Hercegovine. Jer, ako je “lična karta” bosansko-hercegovačke zajednice ZAVNOBIH, onda nam je rodni list Povelja Kulina bana. Bosna i Hercegovina je zemlja koja postoji 11 stoljeća, spominje ju Porfirogenet još u 9. stoljeću, rekao je Hadžihafizbegović. Dodao je da je uz BiH njegova domovina i Hrvatska, jer je prije osam godina dobio državljanstvo kao čovjek od interesa za Hrvatsku.
– Snimio sam 65 igranih filmova, od toga 14 samo u Hrvatskoj. Dobio sam Zlatnog lava u Veneciji za film Ognjena Sviličića “Takva su pravila”, Gavellinu nagradu za najboljeg glumca na njihovim danima, 14 svjetskih nagrada za hrvatske filmove, nagradu Vladimir Nazor, jednu od najznačajnijih nagrada koju Hrvatska dodjeljuje umjetnicima. Ponosan sam na to, kao što sam i ponosan što sam dobio hrvatsko državljanstvo. Ja neobično volim ovu zemlju i koliko 1100 kilometara granice između BiH i Hrvatske jesu ozbiljna cifra, ja kad ulazim u Hrvatsku, preko Slavonskog Broda ili Metkovića, ne osjećam da ulazim u nešto novo i nešto drugo, ulazim u svoje, kazao je Emir Hadžihafizbegović novinarima.


On u predstavi “Sve je do nas” glumi profesora matematike, koji dobije otkaz te kroz praktične primjere iz stvarnog života prenosi današnje stanje društva. Ova monodrama jedna je vrsta krika i meditacije o svemu kroz što prolazi bosansko-hercegovačko društvo.


Govorim o stanju duha, od problema unutar haustora, globalnih problema, pa do krize autoriteta na svjetskom nivou, gdje su pogrešni ljudi blizu pogrešnih dugmadi koja mogu stisnuti. Lik koji to priopćuje je profesor matematike koji je ostao bez posla. Jer, mi živimo u društvu u kome što više govoriš istinu, sve si bliže ludnici. Živimo u zombizovanom ambijentu, lobotomičnom, istaknuo je također u najavi predstave Emir Hadžihafizbegović, za web stranicu HKD-a.