Festival u Brseču

Džep 2020: Kultura i umjetnost za male i velike

Valentina Sablić

Posebnu su radost izazvali plišani Kišni razdraganci / Snimio Marko GRACIN

Posebnu su radost izazvali plišani Kišni razdraganci / Snimio Marko GRACIN

Starogradskom jezgrom prosuli su se dječji smijeh i radost – ovaj je festival malene i velike okupio u zajedničkoj igri – zajedništvu koje smo naučili još više cijeniti nakon doživljenog iskustva zatvaranja vrtića, škola, igrališta



BRSEČ  U moru pozitivnih emocija održao se peti »Džep« – dječji obiteljski festival malih i minijaturnih scena u organizaciji »Najmanjeg kazališta na svijetu« Teatra Oz. Prostor kazališta Margareta Peršić iz Zagreba oplemenila je izložbom o putovanju prema svjetlu pod naslovom »Uvijek će biti sv(i)jet(l)a!«.


U čudesno osvijetljenom postavu, lutke koje vise sa stropa obgrljene šarenim velom, posjetitelji su mogli promatrati ušuškani među jastucima te si pročitati priču koju bi nasumično odabrali među kuverticama razbacanim po podu. Margareta je za mališane pripremila i radionicu dramskih igara »Lovišššš!«.



– Htjela sam prenijeti osjećaj igre s obzirom na to da neko vrijeme nismo imali priliku za susrete. Zajednička, slobodna igra je nezamjenjiva, daje nam priliku za dijeljenje emocija pa su dramske igre prilagođene prilici kako bi se svi ponovo oslobodili kroz igru, pokret i glas, rekla je Margareta i poručila:
– Dijelite svjetlost koja u svima vama raste!


: Nastupili su Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle / Snimio Marko GRACIN

: Nastupili su Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle / Snimio Marko GRACIN




 


Kišni razdraganci


Starogradskom jezgrom prosuli su se dječji smijeh i radost – ovaj je festival malene, veće i velike ponovo okupio u zajedničkoj igri – zajedništvu koje smo naučili još više cijeniti nakon doživljenog iskustva zatvaranja vrtića, škola, igrališta. Upravo se na igralištu održao koncertni tulum za djecu i odrasle »Kišni razdraganci«, koji su predvodili Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle iz Rijeke.


Eva Adrijana je otpjevala »Tajnu« i »Balon«, a djeca iz publike mahom su se uključivala i pridruživala na »sceni« pjevajući, plešući, ljuljajući se na ljuljačkama igrališta… Posebnu su radost izazvali plišani Kišni razdraganci koje su svi pohrlili dotaknuti. Unikatne džepove je, kao zaštitni znak ove kazališne manifestacije, izradila zagrebačka umjetnica Amalija Albaneže, a publika ih je mogla kupiti »pod voltom« najmanjeg kazališta.


U goste je trebalo doći Lutkarsko kazalište Ljubljana, te izvesti lutkarsku minijaturu o prolaznosti Ulfa Nilssona »Doviđenja« (Nasvidenje), ali kako glavni glumac pripada rizičnoj skupini, u ovim neizvjesnim vremenima došlo je do promjene te je nakon ludog, šarenog tuluma u kojem su uživala djeca, ali i veliki mališani, u dvorištu tete Eme uslijedila predstava »Ogledalce, ogledalce« u izvedbi zagrebačkog teatra Puna kuća. Svetlana Patafta izvela je priču koja otvara pitanje osjećaja identiteta mladog čovjeka i govori o međusobnoj ljubavi i podršci najbližih kao osnovnim životnim vrijednostima svakog čovjeka.


»Džep« i za male i za velike / Snimio Marko GRACIN

»Džep« i za male i za velike / Snimio Marko GRACIN


 


Vjerna publika


– Održani programi progovorili su upravo o osjećajima koje smo prolazili kroz izolaciju, probudili su zajedništvo, ali i snagu pojedinca, razumijevanje čovjeka za čovjeka, navela je Mihaela Sirotnjak Železnik iz Teatra Oz. Toni Železnik zahvalio je Općini i TZ Mošćeničke Drage, PGŽ-u na financijskoj potpori, Udruzi građana Brseča na pomoći i suradnji, a posebne je zahvale uputio publici:


– Vjerna publika je ono što čini ovaj festival, ovo kazalište. Skoro da ih sve osobno poznajem, svake godine nam se vraćaju i to me iznimno veseli. Situacija je uvjetovala da ovaj jubilarac bude nešto manji, ali u datim smo mogućnostima napravili maksimum. Lijepo je što se čuje dječji žamor koji oživljava ovaj grad.


»Džep« i za male i za velike / Snimio Marko GRACIN

»Džep« i za male i za velike / Snimio Marko GRACIN


 


Misija je ostvarena, veseli žamor sto velikih i malenih, na koliko je broj ulaznica bio ograničen, preplavio je ovaj grad. »Džep« je djelovao gotovo terapeutski, obnavljajući naviku zajedničke igre i radosti – nečega što je toliko prirodno te čemu, nakon svega, dajemo još veću, dodatnu važnost.


Osmogodišnji je Noa s roditeljima potegnuo iz Rijeke kako bi uživao na ovom festivalu, predstave Teatra Oz već je gledao, a gledajući »Kišne razdragance«, usputno nam je rekao kako će doći opet.


– Oskar ima godinu i pol, prvi je put tu, a ja sam na ovome festivalu drugi put, oduvijek smo voljeli dječje radosti…, smijući se rekla nam je Tanja Ujčić, mama Oskara Aničića koji će na »Džep« zasigurno opet doći i dijeliti mamino oduševljenje ovim divnim događajem.