Slavonski brod

Dom u kojem je Ivana Brlić Mažuranić pisala neke od najljepših bajki, otvara svoja vrata za javnost

S.M.

Foto: Suzana Arslani

Foto: Suzana Arslani

Uz njezine priče odrastale su i još uvijek odrastaju brojne generacije.

Hrvatska književnica Ivana Brlić Mažuranić priznata je u Hrvatskoj i u svijetu kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu, a s pravom je zovu „hrvatskim Andersenom“.




Udajom za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića 1892. godine Ivana postaje dio ugledne građanske obitelji i doseljava u Brod na Savi u obiteljsku kuću Brlićevih. Tijekom života u Slavonskom Brodu, odnosno tadašnjem Brodu na Savi, Ivana Brlić-Mažuranić stvara svoja najvrjednija djela koja su danas vrijedna kulturna baština ne samo Slavonskog Broda, nego i čitave Hrvatske.


Grad Slavonski Brod, želeći oživjeti lik i djelo svoje sugrađanke, 2011. godine otkupio je Kuću Brlić, zaštićeno kulturno dobro, te krenuo u projekt obnove kuće u kojoj je živjela.


Foto: Suzana Arslani


Unazad posljednjih 11 godina, Grad Slavonski Brod obnovio je pročelje, odnosno fasadu kuće Brlić kao i krovište kuće. Tijekom 2016. godine prvi komadi namještaja iz spomenute kuće poslani su na restauraciju, a cjelovita obnova započela je nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u ulozi Upravljačkog tijela za Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ donijelo Odluku o financiranju projektnog prijedloga „Integrirani program – Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić“ ukupne vrijednosti preko 16 milijuna kuna.


Foto: Suzana Arslani




Temeljem potpisanog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s nadležnim ministarstvom i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Gradu Slavonskom Brodu i partnerima u provedbi (Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda i Turistička zajednica grada Slavonskog Broda) dodijeljeno je 13.626.052,48 kuna, odnosno 85 % ukupne vrijednosti projekta, što je ujedno i najveći mogući iznos bespovratnih sredstava. Preostalih 15 % iznosa, odnosno 2.404.597,52 kuna, sufinancira Grad Slavonski Brod, stoji u priopćenju.



Kroz uređenje i opremanje Interpretacijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić, Slavonski Brod će dobiti novu turističku atrakciju posvećenu očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te uspomene na poznatu brodsku spisateljicu. Nakon obnove, u podrumu kuće Brlić nalazi se polivalentna dvorana koja će služiti kao prostor za događanja, degustacije i prezentacije.


Prizemlje kuće dobilo je širu turističko-kulturnu funkciju. Naime, uz informacijski pult za posjetitelje, ovdje se nalazi i suvenirnica te prostor za prijem djece u sklopu manifestacije „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić“ te raznih drugih prigoda.


Također, prizemlje kuće služit će i kao dnevna knjižnica te javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se. Svakako treba naglasiti kako je ovaj dio kuće Brlić zadržao elemente galerije, pa će tako na zidovima i dalje biti izloženi radovi likovnih umjetnika. U ovom prostoru posjetitelji će dobivati uvodne upute o načinu obilaska Centra, informacije o rasporedu, događanjima, ulaznicama, programima, tematskim suvenirima, knjigama Ivane Brlić Mažuranić ili replikama njenih najvažnijih pisama.


Foto: Suzana Arslani

Foto: Suzana Arslani


Prvi kat kuće zauzima Stan Brlić koji se sastoji od dva salona, knjižnice, spavaće sobe, dječje sobe koji je autentičan te sadrži sav namještaj i inventar iz vremena kada je živjela i pisala Ivana Brlić Mažuranić.


U potkrovlju kuće nalazi se galerijski polivalentni prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentacijama.


Posjetitelje Interpretacijskog centra kroz prostor će voditi posebna mobilna aplikacija tj. mobilni vodič, a u svakoj od prostorija moći će odabrati dio aplikacije koji će ih voditi kroz priču o svakoj sobi prema tematskim cjelinama. Osim prostora kuće, aplikacija će poslužiti i kao vodič u prostoru dvorišta.


Kroz ovaj projekt Kuća Brlić postaje prostor koji prati svjetske trendove u području razvoja kulturnog i književnog turizma, s posebnim naglaskom na edukaciju djece i mladih.


Također, Kuća je obogaćena prigodnim multimedijalnim i interaktivnim sadržajima kako bi se na što bolji način približila i novim, mladim generacijama.