Art kino Croatia

Dokumentarac “Konvoj Libertas” premijerno prikazan u Rijeci

Hina



RIJEKA Dokumentarni film “Konvoj Libertas” Aleksandra Črčeka i Marina Marušića u četvrtak navečer je premijerno prikazan u Art-kinu Croatia u Rijeci.


Film govori o humanitarnom pomorskom konvoju od Rijeke do Dubrovnika krajem listopada 1991. godine. Cilj akcije koju su pokrenuli Fond za spas Dubrovnika Sveti Vlaho, Društvo hrvatskih književnika i Matica hrvatska bio je okupiti što više većih i manjih plovila i brodova kako bi se do Dubrovnika koji se nalazio u okruženju dopremila humanitarna pomoć i poruka nade. U gradu se tada nalazilo oko 50.000 Dubrovčana i izbjeglica iz svih okupiranih područja šire dubrovačke okolice.


Konvoj je predvodio Jadrolinijin feribot “Slavija” a do Dubrovnika mu se priključilo još tridesetak plovila. U Splitu se konvoju priključio tadašnji predsjednik predsjedništva i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Jugoslavije Stjepan Mesić kao i tadašnji hrvatski premijer Franjo Gregurić te drugi političari, kulturni i javni djelatnici. Konvoj je doplovio u opkoljeni Dubrovnik 31. listopada.




Prije projekcije filma okupljenima se obratio bivši predsjednik RH Stjepan Mesić istaknuvši da je njegovo sudjelovanje u konvoju bilo važno zbog toga što tada Slobodan Milošević nije mogao potopiti brodove iz konvoja jer bi time, napavši Mesića kao vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Jugoslavije, pokazao da se ne bori za tu Jugoslaviju nego bi se to međunarodno tretiralo kao državni udar.


Konvoj Libertas bio je u to vrijeme od kardinalne važnosti jer su njime u Dubrovnik stigle i novinarske ekipe iz inozemstvakoje su mogle prenijeti sliku iz tog grada i izvijestiti svijet o onome što se u Hrvatskoj uistinu događa, rekao je Mesić. Ocijenio je da je uloga tog konvoja u hrvatskoj povijesti zanemarena.


Filmski redatelj Veljko Bulajić, jedan od sudionika konvoja, naglasio je važnu ulogu Rijeke u organizaciji konvoja, ustvrdivši da nikad ne bi bila probijena blokada Dubrovnika da nije bilo Rijeke.


Književnik Nedjeljko Fabrio, organizator i sudionik konvoja, istaknuo je izuzetno kratko vrijeme u kojem je organiziran konvoj, kazavši da je od 140 osoba koje su autobusima krenule iz Zagreba, broj sudionika konvoja do Dubrovnika narastao na 700.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo ulogu Stjepana Mesića u probijanju blokade i rekao da je to bio možda jedinstven slučaj da probija vojnu blokadu onaj tko je formalno vrhovni zapovjednik.