Riječka mezzosopranistica

Diana Haller dobila prestižnu titulu u Njemačkoj. Tu su počast nekoć dodjeljivali kraljevi

Kim Cuculić

foto: Marko Gracin

foto: Marko Gracin

Za svoj je izniman umjetnički rad dobila počasnu titulu Kammersängerin. Riječ je o najvišoj počasnoj tituli duge povijesti, koju su nekad dodjeljivali kraljevi.RIJEKA – Diana Haller, riječka mezzosopranistica impresivne međunarodne karijere, dugogodišnja članica Državne opere u Stuttgartu i počasna članica riječke Opere, nakon niza nagrada i priznanja, za svoj je izniman umjetnički rad dobila počasnu titulu Kammersängerin. Riječ je o najvišoj počasnoj tituli duge povijesti, koju su nekad dodjeljivali kraljevi, a koju danas država dodjeljuje najistaknutijim opernim pjevačima i njome na poseban način izražava svoju zahvalnost za njihove iznimne umjetničke zasluge. Diana Haller je dobila onu njemačke pokrajine Baden-Württemberg, a uručila joj ju je državna tajnica Petra Olschowski.


»Rijetko kada sam vidio umjetnicu koju, osim izvanrednih pjevačkih kvaliteta, krasi toliko sveobuhvatno zanimanje i posvećenost interesima operne umjetnosti«, kazao je o Diani Haller ovom prigodom direktor Opere Nacionalnog kazališta Mannheim Albrecht Puhlmann, koji je između 2006. i 2011. godine vodio Staatsoper Stuttgart. Istom prigodom počasna titula dodijeljena je i njenom kolegi, poljskom basu Adamu Palki.


Uspon na opernoj sceni


Podsjetimo, Diana Haller brzo je ostvarila uspon na međunarodnoj opernoj sceni, plijeneći pozornost europske, ali i svjetske glazbene javnosti, a njezin je nesvakidašnji pjevački i scenski potencijal zarana potvrđen nizom prestižnih nagrada i priznanja. Godine 2010. postala je članicom Opere u Stuttgartu, gdje je zablistala kao Angelina u Rossinijevoj operi »Pepeljuga«, za koju ju je ugledni njemački, svjetski relevantan časopis Opernwelt proglasio mladom pjevačicom godine. Od tada niže uspjehe nastupajući u sve većim i zahtjevnijim ulogama na zapadnoeuropskim opernim i koncertnim pozornicama te festivalima: Salzburger Festspiele (uz Annu Netrebko i Placida Dominga), Operahaus Bonn, Semperoper Dresden, Händel festivalu u Londonu, Concertgebouw Amsterdam, Opernhaus Zürich, Maggio Musicale Fiorentino, Firenze…, a njujorški Metropolitan bio ju je angažirao kao prvu zamjenu slavnoj Joyce DiDonato u Rossinijevoj »Pepeljugi«. Na pozornici milanske Scale debitirala je u ulozi Altichiare u operi »Francesca da Rimini«.


Nastupi u Rijeci
Debi u riječkom »Zajcu« ostvarila je svojim Gala koncertom 2015., a operni debi u rodnom gradu pak ulogom Julija Cezara u Händelovoj operi »Julije Cezar u Egiptu«. Nastupila je potom u koncernoj izvedbi Gounodovog »Fausta«, recitalu »Španjolske strasti«, bila je nezaboravna Adalgise u Bellinijevoj »Normi«, na koncertu riječkih opernih solista »Nessun dorma«. Ove je godine nastupila na Opera gala koncertu u okviru Ljetne klasike, festivala riječke Opere u pulskoj Areni i potom na Festivalu Riječkog simfonijskog orkestra na Trgu Riječke rezolucije.


Na poziv intendanta Marina Blaževića 2019. godine postala je počasnom članicom Opere HNK-a Ivana pl. Zajca, što je bio i izraz zahvale na svemu što je napravila i podarila riječkoj publici od svog debija 2015., ističu u riječkom HNK-u.