ISTAKNUTA KNJIŽEVNICA

Diana Burazer dobitnica književne nagrade „Ante Zemljar“ za 2024. godinu

P. N.



Prosudbeno povjerenstvo Hrvatskog književnog društva, dana 16. veljače 2024. jednoglasno je donijelo odluku da se nagrada ,,Ante Zemljar“ dodjeli književnici Diani Burazer.


 


Nagrada se dodjeljuje istaknutim književnicima iz zemlje ili inozemstva koji su svojim stvaralaštvom i originalnošću ostavili izuzetan trag na polju književnosti.




Nagrada će se uručivati svake godine oko književnikovog datuma rođenja.


 


Nagrada se sastoji od diplome, medaljona s likom književnika Ante Zemljara i umjetničke fotografije s motivima otoka Paga, (rad akademskih slikara Emilije i Stojča Tocinovskih iz Skoplja)


 


Hrvatsko književno društvo, 14. veljače 2022. povodom 100-te obljetnice rođenja pisca, utemeljilo je književnu nagradu „Ante Zemljar”


 


Prvi dobitnik nagrade za 2023. bio je književnik Giacomo Scotti.


 


Svečano uručenje nagrade „Ante Zemljar“ bit će u četvrtak, 22. veljače 2024. u 18 sati, u MKD Ilinden, Matačićeva 5, Rijeka.


 


Prosudbeno povjerenstvo:


Ernie Gigante Dešković, predsjednik


Srđan Duhović, tajnik


Valerio Orlić, počasni predsjednik


 


______________________________________


 


Biografija dobitnice


 


Diana Burazer Rođena je 23.10.1953. u Zagrebu. Školovala se u Pleternici (Slavonija) i Ljubuškom (BiH), gdje je završila i Gimnaziju. Diplomirala je Teorijsku matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Od 1977. godine do početka rata (1992. godine) živjela i radila u Mostaru, gdje je bila jedan od pokretača svih aktivnosti Književne omladine, te izdavačke djelatnosti za mlade (biblioteka Idem) Od 1992. živi i radi u Zagrebu.


 


Zastupljena je brojnim antologijama.


 


Pjesme su joj prevođene na francuski, engleski, njemački, norveški, poljski, rusinski, ruski, bugarski, ukrajinski, makedonski, slovenski, albanski,… jezik.


 


Surađuje u mnogim književnim listovima i časopisima. Piše poeziju, pjesme u prozi, kratke priče i povremeno, književnu kritiku.


 


Urednik je u nakladničkoj kući „Fidipid“.