U sklopu circusnext platforme

Cirkorama ugošćuje francusko – brazilsku umjetnicu Alice Rende; održat će zanimljivu radionicu

S.M.

Foto: Press

Foto: Press

Radionica se sastoji od niza vježbi kontorzija prilagođenih svim razinama polaznika/caOd 13. do 19. ožujka na rezidenciji u sklopu circusnext platforme (https://circusnext.eu/) Cirkorama ugošćuje francusko – brazilsku umjetnicu Alice Rende, predslektiranu za circusnext ediciju 2023. Alice će ovih tjedan dana provesti u umjetničkom istraživanju za svoj solo projekt “Fora”, a javnom prezentacijom rada u nastajanju 18.3. u 19:00, predstaviti će zagrebačkoj publici pronađeni izvedbeni materijal.


“Prisiljena na uvijanje kako bi se prilagodila preuskom prostoru, odlučuje pobjeći. Nakon uspješnog bijega, uvijanja ostaju poput jeke u njezinu tijelu. Između straha, zadovoljstva i iznenađenja, ona nastavlja prkositi svojim nevidljivim zidovima. ‘Fora’ znači ‘vani’ na portugalskom, katalonskom, sardinijskom… U ovom solo projektu uvijeni (zgrčeni) pokret je očajnička strategija protiv dominacije, kao i počast onima koji se ne uklapaju”, stoji u priopćenju.


Nakon prezentacije publika će imati priliku sudjelovanja u razgovoru s umjetnicom, a ulaz na prezentaciju je slobodan te, kako kažu – donacija dobrodošla!
Za vrijeme rezidencijalnog boravka Alice će, također u Pogonu Jedinstvo, 14. i 15. ožujka održati radionicu u sklopu Laboratorija cirkuske umjetnosti »Fleksibilnost u istraživanju pokreta«. Radionica se sastoji od niza vježbi kontorzija prilagođenih svim razinama polaznika/ca, u kombinaciji s istraživanjem pokreta.


Prijave za radionicu primaju se najkasnije do 11.3.2023. a sve dodatne informacije pročitajte na: https://fb.me/e/3gQM6Le7z


ALICE RENDE


Nakon završenog studija na Brazilskoj nacionalnoj cirkuskoj školi i magisterija iz izvedbenih umjetnosti na Federalnom sveučilištu u Rio de Janeiru, sudjelujeu stvaranju predstave Silenzio u režiji Roberta Magra. Godine 2019. predstavlja se performansom “Passages” na Grec festivalu u Barceloni, nakon čega nastavlja s profesionalnim školovanjem na Ecole Supérieure des Arts du Cirque de Toulouse Occitanie, Esacto’Lido.


Trenutno je posvećena doktoratu na temu vrtoglavice u cirkuskoj umjetnosti i radi na svojoj solo predstavi “Fora”. Alice također podučava kontorcionistički pokret u institucijama za profesionalno usavršavanje kao što su FLIC Scuola di Circo (Torino / Italija), Nacionalna škola cirkusa u Châtelleraultu (Francuska) i Nacionalna škola cirkusa u Brazilu (Rio de Janeiro).


Program circusnext platform u Zagrebu se provodi kroz suradnju Cirkorame sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade -Pogonom, a sufinanciran je sredstvima Kreativne Europe program Europske unije, circusnext, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo i Zaklade Kultura nova.