FILM

“Bosanski lonac” Pave Marinkovića prikazan pred rasprodanim gledalištem na 29. Sarajevo Film Festivalu

P. N.

adnja filma prati Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz AustrijeBosanski lonac Pave Marinkovića prikazan pred rasprodanim gledalištem na 29. Sarajevo Film Festivalu.


 


Film u kojem je glavnu ulogu odigrao poznati bosansko-hercegovački glumac Senad Bašić sinoć je u prestižnoj sekciji „Open Air” imao svoju svjetsku premijeru. Radnja filma prati Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije, ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljki povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu.

Uz Senada Bašića, impresivnu glumačku ekipu čine Bruna Bebić, Andreas Kiendl, Birgit Stöger, Admir Glamočak, Zlatko Burić, Igor Kovač, Goran Grgić, Dejan Aćimović, Julia Franz Richter, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Wolfram Berger i mnogi drugi.


 


Sarajevo Film Festival pokazao se kao idealno mjesto za svjetsku premijeru filma, a gledalište je bilo popunjeno do zadnjeg mjesta. Činjenica da je film premijerno prikazan upravo u Sarajevu bila je važna i filmskoj ekipi. “Čini mi se da je premijera BOSANSKOG LONCA na festivalu u Sarajevu nešto poput savršenog spoja. Nigdje ne bi bilo kao što je ovdje. Htjeli smo napraviti višeslojan film koji će uspostaviti komunikaciju s publikom i izgleda mi kao do smo to i postigli. Teme o kojima film govori mislim da su bliske ljudima s naših prostora, ali tiču se i bogatog zapada. Nikog ne osuđujemo, ne patroniziramo, želimo razumjeti, te publiku potaknuti na emotivni doživljaj” izjavio je scenarist i redatelj Pavo Marinković. Senad Bašić također je izrazio zadovoljstvo mjestom na kojem je film premijerno prikazan. “Poziv da svjetska premijera bude na 29. SFF-u istinski me obradovao. Vjerujem da je SFF odlična platforma koja će BOSANSKI LONAC učiniti vidljivim publici i filmskom svijetu.”


 


Dugotrajni aplauz nakon projekcije najveća je nagrada cijeloj filmskoj ekipi, a budući da je gledalište u više navrata odjekivalo spontanim i glasnim smijehom oduševljene publike, čini se da je BOSANSKI LONAC “začinjen” baš po mjeri.


 


Budući da se za premijerno prikazivanje tražila ulaznica više, napominjemo da će BOSANSKI LONAC na SFF-u imati još sedam projekcija.


 


Glavni je producent hrvatske, austrijske, bosansko-hercegovačke koprodukcije Stanislav Babić (Telefilm), a film je nastao uz potporu HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije, HRT-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.


 


Sve informacije o filmu možete pratiti na društvenim mrežama: https://www.instagram.com/bosanskilonacfilm/ i https://www.facebook.com/bosanskilonacfilm


Trailer filma: https://vimeo.com/849493062?share=copy