Veliki uspjeh

Bili smo na premijeri filma Jurja Lerotića “Sigurno mjesto” u Art-kinu

Ervin Pavleković

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

Nakon premijere filma ravanateljica Art-kina Slobodanka Mišković održala je kratak razgovor s filmskom ekipom, s glavnom producenticom filma i dvoje koproducenata, kao i glumcem Goranom Markovićem koji je u filmu tumačio Lerotićeva brata



Film Jurja Lerotića “Sigurno mjesto” večeras je premijerno prikazan u Art-kinu u Rijeci.


Lerotićev prvijenac dosad je osvojio više nagrada, a u samo nekoliko prethodnih mjeseci postigao je veliki uspjeh; na 75. izdanju Filmskog festivala u Locarnu u sklopu programa „Conroso Cineasti del presente“ osvojio je nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca, koja je pripala Goranu Markoviću, te za najbolji debitantski dugometražni film festivača,  čime je taj film postao prvi hrvatski naslov koji je u posljednjih 30 godina na festivalu A-kategorije, kakav je i Locarno, osvojio čak tri velike nagrade. Osim priznanja na tom velikom festivalu, film je osvojio čak četiri priznanja i na Sarajevskom festivalu – za najbolji igrani film, za najbolju mušku ulogu koja je pripala Lerotiću, nagradu CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina za najbolji film u kategoriji igranog filma te nagradu Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen europskoj kinematografiji i njezinim stvaraocima.

Foto galerija: Premijera filma "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića u Art-kinu Foto: Ana Križanec



Hrvatsko je društvo filmskih djelatnika tako odabralo „Sigurno mjesto“ za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma. Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac. Producentica filma je Miljenka Čogelja, a u ostalim se ulogama pojavljuju Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov.


Film „Sigurno mjesto“ donosi priču o tročlanoj obitelji koja se susreće s pokušajem samoubojstva jednog od svojih članova, što otvara procjep u njihovoj svakodnevici i mijenja i njih same. Iako izvana nevidljiv problem, pokušaj samoubojstva teška je situacija i problem koji se u krajnjoj liniji za samu obitelj doima kao da su uvučeni u nekakav nevidljivi rat. Radnja filma smještena je u kratak vremenski okvir i usmjerena je na spašavanje bližnje i voljene osobe. Film, napeta i moćna drama, se temelji na osobnom iskustvu Jurja Lerotića, a gledatelja suočava s nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred destruktivnom snagom duševne bolesti i s ustrajnošću bezuvjetne ljubavi.


Nakon premijere filma ravanateljica Art-kina Slobodanka Mišković održala je kratak razgovor s filmskom ekipom, s glavnom producenticom filma i dvoje koproducenata, kao i glumcem Goranom Markovićem koji je u filmu tumačio Lerotićeva brata koji se pokuša ubiti. Kako je Marković rekao, osobno je poznavao Lerotićeva brata s kojim se družio još od djetinjstva, tako da je na bilo koji način htio imati veze s filmom. Nakon što je Lerotić imao audicije za razne glumce, odlučio je pokušati i s Markovićem kojeg je na kraju i odabrao da tumači njegova brata. Upravo poznavanje njegova brata i njihova povezanost omogućila je Markoviću, kako je sam rekao, da donese lik koji tumači autentično i iskreno, te da “progovori” iznutra.


Sam Lerotić, s obzirom na to da je na filmu radio dugo i s obzirom na to da je sebe ranije snimao kako tumači svaku od uloga, na kraju je, i sam i na poticaj koproducenata, odlučio glumiti u filmu. Također, kako je filmska ekipa istaknula, sam postupak postprodukcije i montaže bio je vrlo jednostavan i sveo se na uživanje u ranije snimljenom, izvrsnom, sirovom materijalu kojeg nije trebalo previše uređivati.