Zanimljiv program

Benja 2.0: Kako približiti glagoljicu djeci i mladima

Bruna Matičić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Ovogodišnje izdanje obuhvatit će brojne sadržaje u rasponu od početka tiska pomičnim slovima do trodimenzionalnoga tiskanja



RIJEKA – Drugi tjedan glagoljice, odnosno kulturna manifestacija »Benja 2.0«, namijenjena djeci i mladima te svima koje zanima glagoljica i glagoljaška kulturna baština Rijeke i okolice, otpočela je jučer i trajat će do 30. listopada.


Ovogodišnje izdanje obuhvatit će brojne sadržaje u rasponu od početka tiska pomičnim slovima do trodimenzionalnoga tiskanja, a uključit će likovne i 3D radionice, demonstracije rada replike drvenoga tiskarskog tijeska iz doba inkunabula te predavanja o nizu glagoljaških tema u sklopu znanstvenoga i stručnoga skupa, kao i okrugli stol o budućnosti interpretacijskoga centra tiskarstva u Rijeci i Ćirilometodske rute.


Program manifestacije jučer su najavili Srećko Jelušić, predstavnik Udruge Typeflow i inicijator manifestacije »Benja 2.0«, Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke i Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke.




– Osnovni cilj manifestacije je djeci i mladima približiti glagoljicu i početak tiskarstva te ih upoznati s dijelom njihove baštine i činjenicom da je Rijeka u 16. stoljeću bila središte u kojem je otisnuto šest glagoljskih knjiga, kazao je Srećko Jelušić. Uz radionice namijenjene djeci program uključuje znanstveni i stručni skup koji će u Svečilišnoj knjižnici, u petak, 29. listopada, okupiti glavne autore pretisaka izdanja ŠimZanimljuna Kožičića Benje, i to doajenku glagoljice, akademkinju Anicu Nazor i profesore Matea Žagara i Sanju Zubčić.


Također, predstavit će se i nova istraživanja te će Irvin Lukežić predstaviti novootkrivene glagoljske epigrafe na Grobniku, a povjeničar Marko Medved glagoljske fragmente iz samostana riječkih benediktinki koja datiraju u 14. i 15. stoljeće, a riječi će biti i o važnostima hrvatskoga glagoljaškoga naslijeđa u okviru kulturnih ruta Vijeća Europe te svrstavanju Rijeke na Ćirilometodsku rutu.


Ovom prilikom Niko Cvjetković istaknuo je važnost popularizacije glagoljice koja je u Rijeci često zanemarena iako se radio o pismu koje je dio kulturne baštine i ima veliku estetsku vrijednost, dok je Ervin Dubrović istaknuo da je riječ o pismu koje progovara o stanovništvu i kulturi Rijeke u razvijenog srednjeg vijeka.
Detaljan program te dodatne informacije o načinu prijave na radionice i predavanja dostupan je na www.benja.hr.