BOGAT PROGRAM

Atraktivnim glumačkim izvedbama predstavljena nova sezona HNK Ivana pl. Zajca

Katarina Bošnjak

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Najavljeno je i da će ove sezone na scenu stupiti prva LGBTQ predstava, da se ponovno vraća i Shakespeare, a da će posebnu posvetu dobiti Mira Furlan i Daša Drndić.



Danas je umjetničkim nastupom „After hours“ predstavljena nova kazališna sezona HNK Ivana pl. Zajca. Ispred blagajne kazališta te u barovima Teatro i Kings caffe food baru okupio se pozamašan broj ljudi koji su uživali u najavi dugo očekivanih predstava. Program je otvoren duetom na talijanskom, nakon čega su izvođači dali do znanja da ove sezone talijanska drama u Rijeci slavi 75. rođendan.


Također, bilo je govora i o novom kazališnom prostoru i predstavama koje će ove sezone imati svoju premijeru, kao i o onima koje se vraćaju na scenu nakon nekoliko godina. Program se nastavio u šaljivom tonu s grupom vojnika koja je na komičan način izvodila slavne govore iz riječke povijesti te je bilo citata Frane Supila, Miroslava Krleže, Josipa Broza Tita, Benita Mussolinija i Gabriela D’Annunzia.




Najavljeno je i da će ove sezone na scenu stupiti prva LGBTQ predstava, da se ponovno vraća i Shakespeare, a da će posebnu posvetu dobiti Mira Furlan i Daša Drndić. Suvremenom baletnom izvedbom s pratnjom na udaraljkama ukratko je opisana i nova baletna sezona, a sve ono što je bilo potrebno za njezinu pripremu izgovoreno je tijekom plesne točke:„fleksibilnost, izdržljivost, vrhunska forma…“.


Foto galerija: Predstavljanje programa HNK "Ivan pl. Zajc" Foto: Mateo Levak




U programu predstavljanja sezone sudjelovali su umjetnice i umjetnici svih umjetničkih ansambala riječkog „Zajca“: Hrvatske i Talijanske drame (Dramma Italiano): Leonora Surian Popov, Mirko Soldano, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Aleksandar Cvjetković, Jasmin Mekić, Denis Brižić i drugi, Opere: maestro Valentin Egel i udaraljkaši Riječkog simfonijskog orkestra Antonio Ceravolo i Samuel Baldi te članica i članovi Baleta Tea Rušin, Carlos Huerta Pardo, Tilman Patzak, Michele Pastorini i Svebor Zgurić.


Dramske i glazbene premijere


Nova sezona riječkog HNK Ivana pl. Zajca nastavlja se s istim moto kao i prethodna, pod naslovom „Opstanak 2“. Opstanak se odnosi na zajedničku borbu protiv pandemije COVIDA zbog koje već godinu i pol dana umjetnici žive u neizvjesnosti, ovisni o novim mjerama i broju zaraženih. Stoga će, kako bi kazalište opstalo, ove sezone svi programi u kazališnoj pretplati biti izvođeni uz COVID-potvrde, barem dok epidemiološke mjere ne dozvole drukčije. Međutim, za gledatelje i gledateljice koji iz bilo kojih razloga nemaju COVID-potvrdu, povremeno će se organizirati i izvedbe uz primjenu epidemioloških mjera aktualnih u tom trenutku.


Ove sezone od dramskih premijera, ali i obnova, izvodit će se Riječki diptih: „Vježbanje života – drugi put“ i „Leica format“, predstava po motivima romana Fahrenheit 451 „232,778°C“, Shakespearova „Na tri kralja ili kako hoćete“ te Fellinijeve „I brod plovi“ i „Amarcord“. Ukoliko se pretplatite, možete pogledati sve ove izvedbe uz poklon predstavu „Kralj Edip“.


Od glazbenih premijera, tu su opere „Arlecchino & Puccini:Gianni Schicchi“, „Didona i Eneja“, „Iščekivanje“, „Madama Butterfly“ te po prvi put u riječkom kazalištu, Mozartova „Čarobna frula“. U sklopu mediteranske trilogije, izvodit će se baleti „Pulcinella“, „Poslijepodne jednog fauna“, „Španjolska rapsodija“, „Romeo i Julija“ te „Carmina Burana“ u vidu gostovanja Baleta SNG Maribor.
Za samo otvaranje koncertne sezone izvodit će se „Maida Hundeling kao Brunhilda“, „Saloma“ i „Turandot i Jenufa“, a poslije još i simfonijski koncerti Beethoven, Bruch i Čajkovski, zatim Ljadov, Prokofjev i Rahmanjinov, Sibelius, Porra i Lutosławski te Brahms i Haydn, kao i Bachova „Pasija po Mateju“.


Za finale sezone planiran je još jedan simfonijski koncert, Delepelaire, Elgar i Mahler.
Sve ove izvedbe jednostavnije je pogledati uz pretplatu kojom je osigurano stalno mjesto u gledalištu, prema vlastitom izboru predstava. Pretplatnici HNK uživaju popuste od 10 do 50%, s dodatnim popustima za studente i umirovljenike, a na generalkama je popust čak 50%. Cijene sezonske pretplate kreću se od samo 111 pa do 756 kuna, ovisno o izabranim predstavama i kategoriji mjesta u gledalištu, a upis pretplate moguće je obaviti do 15. rujna za prošlosezonske i do 25. rujna za nove pretplatnike, dok za studente pretplate počinju tek u listopadu.